Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 08. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Savanyú káposzta

Savanyú káposzta

Ropogós vitaminbomba.

A savanyú káposztából nagyon sokféle ínycsiklandó étel készül, de nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta, és annak leve igazi vitaminbomba, jótékony hatással van bélrendszerünkre, és nemcsak fogyaszt, de még a daganatos sejtek szaporodását is meggátolja. Fogalmazhatunk úgy is, hogy napjaink csodaszere, amit már nagyanyáink is használtak.
Igaz, hogy savanyú, szinte összehúzza a szánkat, ránézésre valójában nem is túl gusztusos, de ennek ellenére mégis késztetést érzünk ha elénk kerül, hogy belecsippentve leküldjünk nyeldeklőnkön belőle többször is.
Párolva – főzve – rakva – levesnek – salátának, vagy csak úgy nyersen is gazdag vitamin és tápanyagforrás.

Hogyan készül?
A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, az erjesztést sóval, vagy sós vízzel és kovásszal végzik 10-90 napig. Innen hát a magas vitaminforrás is, hiszen a fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas (20 mg/100 gr), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem. Kitűnően alkalmas az erek karbantartására, és az immunrendszer erősítésére is. A C-vitamin mellett még B1-vitamint (0,03 mg/100 g), niacint (0,1 mg/100 g) és karotint (0,02 mg/100 g) is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma is magas (92,5 g/100 g), tehát még a napi folyadékszükségletünk kiszámításakor is bízhatunk benne. Ha ez nem volna elég, 100 gramm káposzta mindössze 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot is tartalmaz. A legjobb, a hagyományos eljárással készült savanyú káposzta, a boltban kapható legtöbbje sajnos már gyorsérleléssel készült. A savanyú káposztát ajánlott nyersen fogyasztani, de megfelelő főzéssel az elkészítés során is megőrizhetünk számos vitamint és ásványi anyagot belőle.

Amellett, hogy ízletes, még fogyókúrára is kiválóan alkalmas a savanyú káposzta. A savanyú káposzta energiatartalma alacsony: 100 grammja csupán 20 kilokalóriát (kcal) tartalmaz, mindemellett rendkívül laktató. Segíti az emésztést, és magas rosttartalmának köszönhetően tulajdonképpen kipucolja a beleket. Iktasson étkezésébe savanyú káposzta napokat! Egy napra egy kilogramm savanyú káposztát tervezzen, amit ízesíthet fokhagymával, köménymaggal, kis pirospaprikával. Nyersen kevés olívaolajjal meglocsolva, pár szelet almával vagy paradicsommal dúsítva kiváló salátának is. A böjt kiegészítőjére pedig ajánljuk a levét, ami magas vitamintartalmának köszönhetően véd az ilyenkor esetlegesen fellépő vitaminhiányos állapottól, s kitűnő a máj tehermentesítésére is.
Mint minden „csodaszer” a savanyú káposzta sem univerzális. Emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek, epebetegeknek, puffadásra hajlamosaknak ez a savanyított eledel problémákat is okozhat éppen a sokat hangoztatott élelmirost- és illóolaj tartalma miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.