Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 13. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Schrammel Imre keramikusművész munkáiból nyílt kiállítás Kecskeméten

Schrammel Imre keramikusművész munkáiból nyílt kiállítás Kecskeméten

A forrás címmel nyílt meg Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész kiállítása kedden Kecskeméten, a Kápolna Galériában.

A XVIII. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programjába illeszkedő kiállítást Füzi László irodalomtörténész, a Forrás című folyóirat főszerkesztője nyitotta meg, aki hangsúlyozta a művész kötődését Kecskeméthez, hiszen a kiállításon bemutatott munkákat is a kecskeméti kerámia stúdióban készítette.
Az idén 80. születésnapját ünneplő Schrammel Imre az MTI-nek elmondta: az alakulás pillanatától kezdve köze van a stúdióhoz, amely fokozatosan bővült. Kialakítása annak is köszönhető, hogy két nemzetközi kongresszust sikerült a városba hozni. Először a Nemzetközi Iparművész Világszervezet bécsi kongresszusa "tett látogatást" Kecskeméten, és megbízást adott egy szeminárium megrendezésére. Ez volt a stúdió egyik avatója. A következő kiemelkedő esemény a Nemzetközi Kerámia Akadémia kétévenként aktuális közgyűlése volt - emlékezett vissza a művész.
Egy gondolatkör köré szervezhető tárgyakat hoztam ide, amelyek egymással valamilyen párbeszédben, rokonságban vannak - mondta Schrammel Imre a kiállításáról. Kiemelte: 80 éves korában egy művésznek illik valamilyen összegző kiállítást rendezni, de az a terem, amelyre ő szemet vetett, nem lesz kész ebben az évben. Az összegzés 81 éves koromra marad, de ez nem baj - fűzte hozzá.
Schrammel Imre alkotásaival, elméleti, szimpózium vezetői munkásságával, valamint technikai találmányaival egyik megújítója az ezredvég magyar és egyetemes kerámiaművészetének. 1952-57-ig a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult, ahol Borsos Miklós és Gádor István voltak a mesterei. 1966-ban Munkácsy-díjjal tüntették ki. A Faenzai Kerámiabiennálén 1974-ben aranyérmet, később nagydíjat kapott. Számos egyéb nemzetközi elismerés után 1991-ben kapta meg a Kossuth-díjat. 1958-tól a Magyar Iparművészeti Főiskola tanára, 1993-99 között rektora volt. 1981-től a Nemzetközi Kerámia Akadémia vezetőségi tagjaként dolgozott, 1986-ban alelnöke lett, ezenkívül több tengerentúli és európai egyetem vendégprofesszorává avatta.
A művész 1969-ben szervezte meg az első siklósi kerámia szimpóziumot, ezzel megalapította a magyar szimpózium mozgalmat, amely a nemzetközi művészcsere révén a korszerű művészeti áramlatok megismerésének hosszú ideig egyedüli fóruma volt.
Schrammel Imre kecskeméti tárlata április 11-ig látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során