Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Június 13. 09:00, szombat | Életmód
Forrás: penzcentrum.hu

Segítünk, hogy ne verjék át a gyógyüdülésen

Segítünk, hogy ne verjék át a gyógyüdülésen

Elképesztő trükkökkel verik át a magyar turistákat a "gyógyszállókban"

Nem működik a légkondi? Nincs tengerre néző kilátás? Rengeteg trükkös átveréssel találkozhatunk nyaraláskor a szálláshelyen. Összegyűjtöttük a leggyakoribb panaszokat, és utánajártunk, mi tévők legyünk, ha mi kerülünk ilyen helyzetbe.

Az utazás alatt nem csak az utcán találkozhatunk trükkös csalókkal. Minden évben érkeznek panaszok a szállással, és az utazási irodákkal kapcsolatban is a fogyasztóvédelemhez. Gyakori probléma, hogy a kiválasztott szállás nem olyan, mint a katalógusban, vagy nem biztosít olyan ellátást, vagy szolgáltatást, ami a szerződésben szerepelt.

LEGGYAKORIBB PANASZOK A SZÁLLÁSSAL KAPCSOLATBAN

  • Hiányos szobaberendezés (olvasólámpa vagy hűtőszekrény hiánya)
  • Az ígért tengerre néző kilátást egy épület eltakarja
  • Éppen nem üzemelő légkondi
  • A tenger csak légvonalban van közel, ám gyalog több kilométert kell sétálnunk hozzá
  • Az elvártnál rosszabb minőségű ételek

"A témában folytatott ellenőrzés eddigi tapasztalatai szerint előfordul, hogy gyógyszállodaként hirdeti magát olyan szálláshely, amely ilyen minősítéssel valójában nem rendelkezik. Az is előfordul, hogy a szálláshely a "szálloda" vagy a "hotel" megnevezést használja annak ellenére, hogy nem felel meg a Kormányrendeletben foglalt definíciónak"- mondta el megkeresésünkre a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Az utazási irodákra is érkezik panasz
A szálláshelyek mellet gyakran érkezik panasz az utazási irodákra. Előfordul ugyanis, hogy a már befizetett utazás árát utólag emeli az iroda. Ezért érdemes ismernünk a fizetéssel kapcsolatos legfontosabb szabályokat:

  • A szerződésben szereplő díj az utazás megkezdése előtt 20 nappal semmilyen okból sem emelhető.
  • Előlegként legfeljebb az utazás árának a 40 százaléka követelhető. Ettől akkor lehet eltérni, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés ennél szigorúbb kötelezettséget ró az utazásszervezőre.
  • Az utazás teljes árát az utazás megkezdése előtt 30 nappal kérheti az iroda.
  • A szerződésben szereplő díj nem emelhető kivéve, ha a díjemelés lehetőségéről a szerződés rendelkezik.

A díj emelése indokolt, ha:

  • A szállítási költségek emelkednek
  • Nő a vállalkozást terhelő adó, illeték, üdülőhelyi díj, horgonyzási díj, repülőtéri illeték.
  • Ha a forintárfolyam változik.

Így védekezhetünk
Megtévesztő (tisztességtelen) kereskedelmi gyakorlat gyanúja esetén, a lakóhelyünk szerint illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatal fogyasztóvédelmi szervhez fordulhatunk a panaszbejelentéssel - tudtuk meg az NFH-tól.

Fontos tudnunk, hogy a hatóság jogsértés esetén a vállalkozással szemben alkalmaz szankciót, arra nem kötelezheti, hogy a szolgáltatás díját arányosan csökkentse, illetve, hogy a kárunkat megtérítse.

Amennyiben a szálláshely vagy az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások nem felelnek meg az előzetes tájékoztatásnak, vagy szerződéses feltételeknek, úgy - hibás teljesítésre hivatkozva - követelhető a szolgáltatás díjának arányos csökkentése. Abban az esetben, ha nem tudunk megállapodni a szállodával vagy utazási irodával, akkor a békéltető testülethez vagy a bírósághoz fordulhatunk.

A szálláshellyel kapcsolatban felmerült problémákat - különösen külföldön - rögtön, még az utazás alatt jelezzük az utaskísérőnek vagy a helyszíni szolgáltatónak. Az utaskísérő a bejelentést köteles jegyzőkönyvbe venni, és ennek az egyik példányát átadni nekünk, illetve a panaszunkról az utazásszervezőt is haladéktalanul tájékoztatnia kell. Amennyiben külföldön ér minket a kellemetlen meglepetés az Európai Fogyasztói Központ (EFK) magyarországi szervezetének jogi segítségét kérhetjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.