Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2024. Július 06. 07:38, szombat | Helyi
Forrás: Cs.Adrienn

Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a Városházán

Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a Városházán

Az egészségügyi dolgozókat köszöntötték Semmelweis-nap alkalmából július 5-én a Városháza dísztermében.

A magyar egészségügy napját 1992 óta ünnepeljük minden év július 1-jén Magyarországon. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében, oka empirikus felfedezésében. A nagynevű orvos életének részleteiről a díjátadó levezetője Pál Attila színművész beszélt a megjelenteknek.
Semmelweis Ignác elsőként tekintett a gyermekágyi lázra, mint egy fertőzés következményére és nem egy önálló betegségre. Rájött, hogy a kórt maguk az orvosok terjesztik: a boncolásokat is végző nőgyógyászok adják át a szülő nőknek a fertőzést. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta. Hiába próbálta statisztikákkal is alátámasztani felfedezését, kezdetben nem vezették be a vizsgálatok közötti és az osztályra való belépéskor kötelező klórvizes kézmosást, a kórtermek rendszeres takarítását és szellőztetését. Csak évekkel később, halála után derült fény a felfedezése hasznosságára, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték használni. Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

Az ünnepségen elsőként Dr. Körtvélyessy András, a telephely vezető osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkeL.

- Kiskunfélegyházán még mindig nehéz az egészségügyről úgy beszélni, hogy elfogadják a polgárok: igenis fejlődünk, hiszen 2010. szeptember 30-ig teljes értékű kórházként üzemelt a félegyházi telephely napjainkra pedig egyértelmű, hogy rehabilitációs szakközpontként, szakkórházként tekintünk rá.
Büszke vagyok rá és köszönettel tartozom érte, hogy a kórházunkban kezelt betegek a legmagasabb szintű ellátást kapják a kollégáktól, így válhatott intézményünk teljes értékű rehabilitációs szakképző hellyé, ahová medikusokat tudunk fogadni. A rehabilitációs medicinában kollégáink tiszta empátiával dolgoznak, annak ellenére, hogy a minimumból kell a maximumot kihozni.

A telephely vezető beszélt az új behívó rendszer bevezetéséről is, mely jelenleg még sok bosszúságot okoz és nem igazán látják sem a betegek sem az orvosok a hatékonyságát, de úgy véli, ha tudjuk, hogy mi a cél és távolabbra tekintünk, akkor rájövünk: ennek tényleg lesz eredménye, csak ki kell várni.

Beszédének zárásaként köszöntet mondott minden kollégának a munkájáért, és az önkormányzatnak, városvezetésünknek a támogatásért.
„Ha összefogunk: az a kezdet, ha összejövünk: az a haladás, ha összetartunk: az a siker.” – mondta végezetül dr. Körtvélyessy András.

A telephely vezetőt követően Dr. Horváth Zsolt a kecskeméti megyei kórház orvos igazgatója szólt a megjelentekhez:
- A mi világunkban is folyamatosan nehézségekkel ütközünk szemben, hiszen a gazdasági és szervezeti gondok mellett a humán erőforrás problémákkal is meg kell küzdenünk, de úgy gondolom, hogy mindenki a legjobb tudása szerint teszi oda magát és végzi a munkáját. Nincs is jobb példa erre mint az, hogy a kiskunfélegyházi telephely fejlődik, halad előre, hiszen ez a rehabilitációs irány nemcsak megyei, hanem országos szinten is kiemelkedő – mondta beszédében dr. Horváth Zsolt, aki azt is elárulta, hogy Félegyházáról nem érkezik panasz hozzá soha, melyre nagyon büszke.
- Ez pedig az egységes összefogásnak köszönhető, amit az önkormányzat, a megye és a helyi kórház kivívott magának. Köszönöm a munkájukat és szívből örülök, hogy ennyien részt tudunk venni ezen az ünnepségen – zárta gondolatait dr. Horváth Zsolt.

A beszédek sora Balla László alpolgármester gondolataival zárult. Beszédében kihangsúlyozta, hogy szavakkal nem is lehet méltón megköszönni azt a sok fáradságos munkát, amit a betegekért, elesettekért tesznek az egészségügyben dolgozók.
- Tisztlettel kell adóznunk mindazoknak, akik fáradhatatlan munkájukkal mindannyiunk egészségéért és jólétéért dolgoznak. Köszönjük elkötelezettségüket, kitartásukat. Szeretném átadni a teljes képviselőtestület üdvözletét és megköszönni azt a hihetetlenül nagy erőfeszítést, melyet megtapasztaltunk Önöktől az elmúlt évek során. Mi azzal háláljuk meg ezt, hogy ha segítség kell, nyújtjuk a kezünket és számíthatnak ránk a jövőben is. Remélem ez az együttműködés az önkormányzat és az egészségügyi ellátó rendszer között továbbra is ilyen gyümölcsöző lesz – zárta gondolatait az alpolgármester.

Az ünnepi beszédek után következett az esemény fénypontja, melyen a díjazottak átvehették elismeréseiket dr. Körtvélyessy András telephely vezetőtől, és Pap-Szekeres Anitától, a vármegyei kórház ápolási igazgatójától:

Kórházi Elismerő Oklevél elismerésben részesült:

  • Dr. Rigó Imre szülész-nőgyógyász főorvos

Kiváló Kórházi Dolgozó elismerésben részesült:

  • Dr. Bense Katalin a fül-orr-gégészeti szakrendelés főorvosa
  • Ráczné Fábián Judit szociális munkás

Kiváló Ápoló-díjat kapott:

  • Zádori Emese, a Mozgásszervi rehabilitációs osztály ápolója

Kiváló Asszisztens-díjat kapott:

  • Bánfiné Fekete Erika a neurológiai szakrendelés szakasszisztense

Kiváló Előadó-díjat kapott:

  • Czikó Daniella, az anyaggazdálkodási ügyintéző

Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250. jubileumi ünnepségén a képviselő-testület Jubileumi Emlékplakettjét vehették át a több évtizedes kiemelkedő munkájukért:

  • Dr. Nyúzó Bálint főorvos
  • Dr. Perlaki Pál főorvos
  • Dr. Fehérvári István főorvos

25 éves szolgálati elismerésben részesült:

  • Barna Zsolt gyógymasszőr (Mozgásszervi rehabilitációs osztály)
  • Bóka Zsolt Tiborné ápoló (Krónikus belgyógyászati osztály)
  • Csíkné Garai- Szabó Nóra vezető ápoló (Krónikus belgyógyászati osztály)
  • Némedi-Varga Antalné ergoterapeuta (Ápolási igazgatás)
  • Urbán-Jéga Bernadett asszisztens (Járóbeteg-ellátás – Szemészeti szakrendelés)
  • Vargáné Nagy Zsuzsanna asszisztens (Járóbeteg-ellátás – Sebészeti szakrendelés)

30 éves szolgálati elismerésben részesült:

  • Dr. Balogh Andrea intézeti vezető gyógyszerész
  • Borzainé Kiss Zsuzsanna gyógytornász (Mozgásszervi rehabilitációs osztály)
  • Fábián Viktória gyógytornász (Mozgásszervi rehabilitációs osztály)
  • Rádiné Felföldi Mónika röntgen asszisztens (Tüdőszűrő)

40 éves szolgálati elismerésben részesült:

  • Bánfiné Fekete Erika asszisztens (Járóbeteg-ellátás – Neurológia szakrendelés)
  • Csáki Mária asszisztens (Járóbeteg-ellátás – Tüdőgondozó, Bőrgyógyászat)
  • Csík Julianna telephelyvezető ápoló
  • Endre Csilla területi védőnő (Vármegyei Védőnői Szolgálat Osztály)
  • Keresztesiné Ipacs Rozália orvosírnok (Mozgásszervi rehabilitációs osztály), Lantosné Patai Éva pénzügyi csoportvezető
  • Paksi Tiborné telephelyi gazdasági vezető
  • Dr. Reznyák Béla Józsefné laborasszisztens
  • Dr. Szaszkó Mária főorvos (Neurológia szakrendelés)
  • Vörösné Czinege Hedvig fizioterápiás szakasszisztens (Fizio- és mozgásterápia)

A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete IBD Nővér címet a betegek szavazata alapján 2024-ben, a Járóbeteg-ellátás Gasztroenterológiai szakrendelésének endoscopos szakasszisztense, Pappné Szabó Szilvia kapta meg. A díjátadásra május 18-án, Budapesten IBD Világnapon tiszteletére szervezett tudományos ülésen került sor.

Ezeken felül átadták az Egészségért Közalapítvány a Kórházért alapítvány díját és a 2018-ban az Egészségért Közalapítvány a Kórházért megalapította az Oltalmazó Kezek Díjat. A díj átadását a helyi vállalkozók, magánszemélyek célzott adományaiból finanszírozta az alapítvány. A díj támogatói: az Elő-Szer Kft, a MM KER. KKT., Pölös Mihályné magánszemélyként és Dobos Zsuzsanna. Az elismerés mellé Dobos Zsuzsanna keramikus alkotását kapták a kitüntetettek.

Díjazottak:

  • Csáki Mária, aki 1984 szeptemberétől, mint általános ápoló és asszisztensként került az egészségügy rendszerébe. 1989-től fogorvosi asszisztensi feladatokat látott el, majd 1999. július 1-től intézetünkben a tüdőgondozóban kezdett el dolgozni. A betegekért tett 40 éves szolgálata, hivatástudata, áldozata kimagasló. Feltétel nélkül lehet rá számítani, amit a Covid-járvány ideje alatt be is bizonyított. Szakmai tevékenysége mindig betegorientált, minőségi és precíz. Élettapasztalatával, több évtizedes munkájával hozzájárul a folyamatos, eredményes munkához.
  • Csányiné Fekete Annamária, akinek a betegekért tett szolgálata, hivatástudata, áldozata példaértékű. Pozitív hozzáállásával, szakmai felkészültségével méltán érdemelte ki főnővére javaslatát, elismerését, megbecsülését. Munkatársai mindig számíthatnak rá, elkötelezettsége követendő mindenki számára. Nyugodt, higgadt kommunikációjával még inkább segíti a betegeket a gyógyulás útján
  • Szűcsné Mészáros Ágnes Emőke 2019 óta dolgozik a kórházban. Munkáját precízen, pontosan, megbízhatóan végzi. A betegek nagyon szeretik, többször érkezett pozitív visszajelzés a munkájára, kedvességére vonatkozóan. Nyílt és őszinte személyiségével pozitív tagja a közösségnek. Mindig lehet rá számítani, segítőkész és önfeláldozó. Legfőbb jellemvonásai a tiszteletteljes viselkedés, a szelídség és az alázat, melyek minden tettében megmutatkoznak.
  • Polyák Mária a kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályán dolgozik 2015. október 1-je óta. Munkáját pontosság és a precizitás jellemzi. Empatikus a betegekkel. Megbízható, kollégái is számíthatnak rá mindenben.

Ezután a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének elismeréseinek átadása következett:

Kamarai elismerésben részesült:

  • Tormási Jánosné – Mozgásszervi rehabilitációs osztály ápoló
  • Tóth Emese – gyógyszertári szakasszisztens (Kulcs Patika)

Az ünnepély Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat elismeréseinek átadásával fejeződött be, amit Balla László adott át azoknak, akik több mint 20 éve folyamatosan az egészségügyi ellátásban dolgoztak:

  • Dr. Bajzák Jenő
  • Dr. Balla Rozália Irma
  • Dr. Földeáki Gábor
  • Dr. Földeáki Péter
  • Dr. Gulyás József Antal
  • Dr. Hegedűs Éva
  • Dr. Kincses Sándor Attila
  • Dr. Ozvald Anna
  • Dr. Rádi Klára Erika
  • Dr. Tulkán György

A jeles eseményt a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak ünnepi előadása színesítette.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 05. 11:38, szombat | Helyi

Kiskunfélegyháza, mint osztálykirándulási célpont

Petőfi Sándor és Móra Ferenc kultusza máig élénken él Kiskunfélegyházán.

2024. Október 04. 09:31, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Október 03. 13:04, csütörtök | Helyi

Kábítószer-kereskedők rendőrkézen

Három 20 év körüli dílert vettek őrizetbe a kiskunfélegyházi rendőrök. A nyomozás alatt több mint 3000 gramm illegális növényi származékot találtak és foglaltak le a rendőrök.

2024. Október 01. 16:05, kedd | Helyi

Fizetésemelések a félegyházi péküzemben

Extra juttatást vezetett be és az éjszakás órabérek után járó pótlékot is jelentősen, 20%-kal megemelte szeptemberben az ország egyik vezető sütőipari vállalata, a Félegyházi Családi Pékség.