Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2020. Augusztus 12. 12:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Soha nem látott mértékben csökkent a brit GDP

Soha nem látott mértékben csökkent a brit GDP

Rekordmértékben csökkent a brit hazai össztermék (GDP) a második negyedévben az előző három hónaphoz mérve az új koronavírus járvány közvetlen gazdasági hatásaként - közölte szerdán a brit statisztikai hivatal (ONS).

A világ hatodik legnagyobb gazdasága negyedéves összevetésben 20,4 százalékkal, éves szinten pedig 21,7 százalékkal zsugorodott április-júniusban. Bár elemzők ennél rosszabb adatokat, 20,5 százalékos, illetve 22,4 százalékos visszaesést vártak, a világ nagy gazdaságai közül - az eddig ismertetett adatok alapján - messze Nagy-Britannia teljesítménye volt a legrosszabb.

A brit gazdaság is technikai recesszióba lépett, mivel az első negyedévben az előző három hónaphoz képest 2,2 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest pedig 1,7 százalékkal csökkent a GDP.

Vannak azonban biztató jelek. Júniusban felpattant a gazdaság: a májusi 1,8 százalék után 8,7 százalékkal nőtt a hazai össztermék az előző hónaphoz képest, de a GDP értéke így is hatodával marad el a februári szinttől.

A brit jegybank, a Bank of England múlt héten közzétett előrejelzésében arra figyelmeztetett, hogy 2021 utolsó negyedévéig is eltarthat, hogy a brit gazdaság visszanyerje a koronavírus-járvány előtti méretét, a munkanélküliség pedig valószínűleg jelentősen emelkedik.

A brit kormány március utolsó hetében vezette be a szinte teljes gazdasági zárlattal járó korlátozásokat, és csak júniusban kezdte el fokozatosan lazítani a szigorú előírásokat.

Címkék: gdp, Nagy-Britannia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.