Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 09. 16:59, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sok fuvarozó már útközben kifizeti adótartozását

Sok fuvarozó már útközben kifizeti adótartozását

Nagyjából félmillió cég és több mint egymillió magánszemély tartozott az államnak szeptember végén. Egy új módszerrel élve ugyanakkor a közúti ellenőrzéseket tartó pénzügyőrök pár hónap alatt több milliárdot szedtek be a késl

Nagyjából félmillió cég és több mint egymillió magánszemély tartozott az államnak szeptember végén. Egy új módszerrel élve ugyanakkor a közúti ellenőrzéseket tartó pénzügyőrök pár hónap alatt több milliárdot szedtek be a késlekedő cégektől - írja a Magyar Nemzet.

Szeptember végén nagyjából 1,7 millió adósa volt a magyar államnak. A köztartozást felhalmozók csoportjában 1,2 millió magánszemély és a gazdasági élet megközelítőleg félmillió résztvevője szerepelt. Az érintettek együttes tartozása korántsem volt csekély: a hátralékot maguk előtt görgető polgárok együttesen 187 milliárd forint befizetését mulasztották el, a vállalkozásoktól pedig 2165 milliárd forintot várt eddig hiába a közkassza. A kisebb-nagyobb kintlevőségek eszerint – a kilencedik hónap utolsó napján – meghaladták a 2300 milliárd forintot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiból az is kiderül, hogy az összeg majdnem nyolcvan százaléka nem működő, megszűnőben lévő vállalkozásokhoz kapcsolódik, s már-már köztudott, hogy az ilyen esetekben aligha remélhető a köztartozás teljes megtérülése. Mindeközben a magánszemélyek egy részétől sem számíthat nagy összegekre a közkassza, az érintett ügyekben a polgárok átlagos hátraléka ugyanis a tízezer forintot sem éri el fejenként.

A köztartozások együttes értéke kétségkívül hatalmas, ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy az adóelmaradások összege – a megszűnő és a fizetésképtelen cégek miatt – jó ideje nagyjából azonos szinten mozog. A probléma tehát korántsem új keletű. Változtak, bővültek viszont azok a módszerek, eszközök, amelyeket az adóhivatal a kintlevőségek behajtásáért igénybe vehet. A NAV egy ideje például elektronikus úton kérhet adatokat a pénzintézetektől az adótartozást felhalmozó magánszemélyek bankszámláiról. A hivatal az idén több mint nyolcvanezer értékes banki információra tett szert így.

A hagyományosnak nevezhető végrehajtási intézkedések mellett a vállalkozások közadósságait is új megoldással igyekszik apasztani a szervezet. Az év eleje óta a pénzügyőrök a közúti, a helyszíni ellenőrzéseik alkalmával – a jövedéki és más adóügyi, rendészeti előírások betartásával – immár azt is megvizsgálják, befizette-e az érintett az adókat. Hiány esetén – a mindennapi működést nem gátolva – lefoglalhatják például a fuvarozáshoz használt teherautót, az üzlet árukészletét, a vállalkozás gépeit, eszközeit. Mint megtudtuk, a módszer bevezetése, vagyis az év eleje óta eljárások ezrei során éltek az új lehetőséggel a hatósági emberek, s nagyjából 850 esetben foglaltak le megközelítőleg hárommilliárd forint értékben különféle vagyontárgyakat, eszközöket az adósoktól. Ám sok érintett – 3200 ügy szereplője – az intézkedést inkább elkerülte, mégpedig azzal, hogy helyben, akár az út mentén vagy utóbb, rövid időn belül kifizette köztartozását. Ilyen módon 1,1 milliárd forint érkezett a közkasszához. A NAV emellett a régebbi keletű lehetőségeket is kihasználja. A korábbi időszakhoz képest idén például jóval több alkalommal szólították fel az adókat nem rendező cégeket fizetési kötelezettségük teljesítésére. Az első kilenc hónapban a NAV 184 ezer felszólítást postázott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben