Hírek
2024. Február 10. 17:40, szombat |
Helyi
Forrás: Cs.Adrienn
Sokan ellátogattak a VI. Mezgés Disznótorra
Óriási érdeklődés mellett zajlott február 10-én a VI. Mezgés Farsangi Disznótor, melyet a szokásokhoz hűen a könyvtár mögötti parkolóban rendeztek meg.
Sokan már a kora reggeli órákban ellátogattak a helyszínre, hogy biztosítsák a családnak, barátaiknak, vagy csak saját maguknak a hagyományőrző disznóvágási reggelit: a hagymás vért és sült májat. Azonban azok sem maradtak le a finom falatokról, akik csak később látogattak el a népszerű rendezvényre, hiszen sült hurkából, kolbászból, pörköltből, rétesből, farsangi fánkból, a Szentkúti Tej termékeiből és a megannyi finomságból egész délelőtt lehetett lakmározni. Az iskola mozgóboltot is felállított, hogy a diákok által készített szárazáruból (szalonnából, füstölt kolbászból stb.) bárki ízlése és igénye szerint tudjon vásárolni.
Mint minden évben, idén is lehetőség nyílt arra, hogy az érdeklődők végignézhessék, miképp zajlott régen egy hagyományos falusi disznóvágás. Igaz már nem faszenes pörkölőt használtak az iskola hentes tanulói, de ez a hangulaton mit sem változtatott. Rózsa Pál igazgató köszöntőjét követően Cseklyéné Hevér Tímea, az intézmény pedagógusa magyarázta el lépésről-lépésre azokat a munkafolyamatokat, melynek eredményeként a sok finomság végül az asztalunkra kerül. Az érdekességek mellett számos népszokást és babonát megtudhattunk, melyek mind-mind a falusi disznóvágáshoz kapcsolódnak.
Míg a fiatalok szorgalmasan dolgoztak, Dénes Zoltán szakmai oktató számos érdekességet elmondott a húsfeldolgozással kapcsolatban, így megtudtuk azt is, hogy az iskola tanvágóhídján a hentes tanulók nemcsak a sertések és marhák vágási technológiáját tanulják meg, hanem betekintést nyernek az emuk és struccok feldolgozásába is a bérvágásoknak köszönhetően.
Talán a tavaszias időjárásnak is köszönhető, hogy nemcsak baráti társaságok és jó ismerősök töltötték el együtt kellemesen a délelőttöt, jóízűen falatozva, vagy csak nézelődve, hanem nagyon sok kisgyermekes család is ellátogatott a népszerű rendezvényre. Ki tudja, talán sikerült egy-egy kisgyermekben elpalántálni a szakma szeretetét, hogy aztán a pályaválasztáskor a hentes és húsipari termékgyártó szakma mellett tegyék le a voksukat.
(Képek: Cseh Adrienn)
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 03. 13:41, kedd | Helyi
200 éve született Boczonádi Szabó József
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület közösen szervez megemlékezést a nagynevű altábornagy születésének évfordulója alkalmából.
2024. December 03. 10:22, kedd | Helyi
Az idei évben új fénydekorációval, élményponttal bővült a félegyházi adventi sétány
2024. December 01. 12:35, vasárnap | Helyi
Evezés és kerékpározás: hálózatos turisztikai fejlesztésekre pályázik a vármegyei önkormányzat
Bugacon, az Aranymonostor Látogatóközpontban tartotta novemberi ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés.
2024. December 01. 12:04, vasárnap | Helyi
Adventi hangulat a Gyermekbirodalomban
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár gyermekbirodalmában izgalmas készülődéssel telt november utolsó délelőttje.