Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2024. Február 10. 17:40, szombat | Helyi
Forrás: Cs.Adrienn

Sokan ellátogattak a VI. Mezgés Disznótorra

Sokan ellátogattak a VI. Mezgés Disznótorra

Óriási érdeklődés mellett zajlott február 10-én a VI. Mezgés Farsangi Disznótor, melyet a szokásokhoz hűen a könyvtár mögötti parkolóban rendeztek meg.

Sokan már a kora reggeli órákban ellátogattak a helyszínre, hogy biztosítsák a családnak, barátaiknak, vagy csak saját maguknak a hagyományőrző disznóvágási reggelit: a hagymás vért és sült májat. Azonban azok sem maradtak le a finom falatokról, akik csak később látogattak el a népszerű rendezvényre, hiszen sült hurkából, kolbászból, pörköltből, rétesből, farsangi fánkból, a Szentkúti Tej termékeiből és a megannyi finomságból egész délelőtt lehetett lakmározni. Az iskola mozgóboltot is felállított, hogy a diákok által készített szárazáruból (szalonnából, füstölt kolbászból stb.) bárki ízlése és igénye szerint tudjon vásárolni.

Mint minden évben, idén is lehetőség nyílt arra, hogy az érdeklődők végignézhessék, miképp zajlott régen egy hagyományos falusi disznóvágás. Igaz már nem faszenes pörkölőt használtak az iskola hentes tanulói, de ez a hangulaton mit sem változtatott. Rózsa Pál igazgató köszöntőjét követően Cseklyéné Hevér Tímea, az intézmény pedagógusa magyarázta el lépésről-lépésre azokat a munkafolyamatokat, melynek eredményeként a sok finomság végül az asztalunkra kerül. Az érdekességek mellett számos népszokást és babonát megtudhattunk, melyek mind-mind a falusi disznóvágáshoz kapcsolódnak.

Míg a fiatalok szorgalmasan dolgoztak, Dénes Zoltán szakmai oktató számos érdekességet elmondott a húsfeldolgozással kapcsolatban, így megtudtuk azt is, hogy az iskola tanvágóhídján a hentes tanulók nemcsak a sertések és marhák vágási technológiáját tanulják meg, hanem betekintést nyernek az emuk és struccok feldolgozásába is a bérvágásoknak köszönhetően.

Talán a tavaszias időjárásnak is köszönhető, hogy nemcsak baráti társaságok és jó ismerősök töltötték el együtt kellemesen a délelőttöt, jóízűen falatozva, vagy csak nézelődve, hanem nagyon sok kisgyermekes család is ellátogatott a népszerű rendezvényre. Ki tudja, talán sikerült egy-egy kisgyermekben elpalántálni a szakma szeretetét, hogy aztán a pályaválasztáskor a hentes és húsipari termékgyártó szakma mellett tegyék le a voksukat.

(Képek: Cseh Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 08:40, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).