Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Március 04. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Sokfélék vagyunk - Kiket ér megkülönböztetés?

Sokfélék vagyunk - Kiket ér megkülönböztetés?

Sok párt és családot tesz jogfosztottá, hogy a magyar szabályozás szűkkörűen fogalmazza meg, mi is a házasság – véli a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Sok párt és családot tesz jogfosztottá, hogy a magyar szabályozás szűkkörűen fogalmazza meg, mi is a házasság – véli a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Kampányukban azt kérik, mondjunk igent a diszkriminációmentességre. Kiket is ér megkülönböztetés? – kérdeztük Bagyinszky Ferenc programvezetőt.

Az új polgári törvénykönyv megkülönbözteti a „papír nélkül” együtt élőket, ők és gyermekeik hátrányt szenvednek – véli Bagyinszky Ferenc. – Akárcsak a szivárványcsaládok: az azonos nemű párok nálunk nem vehetik fel egymás nevét, közösen nem fogadhatnak örökbe gyermeket, nem vehetnek részt a lombikbébiprogramban, holott ezt egy egyedülállónak is engedélyezik. Nálunk stigmának számít, ha például két nő nevel egy gyermeket, a közelmúltban ezért nem vettek fel egy diákot az egyik fővárosi iskolába. A hazai szemléletet jelzi, hogy az új Alaptörvény szerint a házasság csak férfi és nő közt köttethet. A házasság fogalmát a társadalmi valósághoz kellene igazítani.

SZÁM SZERINT

  • Utoljára 1977-ben köttetett több házasság, mint amennyi megszűnt.
  • Még mindig négyszer annyian élnek házasságban, mint élettársi kapcsolatban – tehát hazánkban a párok közül körülbelül nyolcszázezren nem álltak anyakönyvvezető elé.
  • Egy felmérés szerint a megkérdezettek 60 százaléka többre tartja a házasságot, mint az együttélést.
  • Ugyanakkor 70 százalékuk szerint normális, ha az élettársakat ugyanolyan jogok illetik meg, s akár örökölhetik is egymás vagyonát.
  • A válaszolók kétharmada elutasítja, hogy egyneműek a házassághoz hasonló jogokat garantáló kapcsolatban éljenek.

A cselekvőképességük korlátozottsága miatt gondnokság alá vett fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek helyzetére is felhívja a figyelmet a TASZ. Ők ugyanis – akár intézményben, akár családban élnek – nem köthetnek szabadon házasságot, más dönti el helyettük, hogy megtarthatják-e a megfogant gyermeket.

A társaság szakértői szerint ilyenkor nem a tiltás, a jogok elvonása a megoldás, hanem hogy a gondnokság alatt élők támogatást kapjanak a számukra legjobb döntés meghozatalához.

Gyakran szenvednek el megkülönböztetést azok a párok is, melyek egyik tagja magyar állampolgár, a másik pedig „harmadik országból” – az afrikai, ázsiai kontinensről, például Szíriából – érkezett. Bonyolítja a helyzetet, ha valaki olyan helyről jött, ahol nincs pontos anyakönyvi nyilvántartás. A menedéket kérőkkel foglalkozó civil szervezetek tapasztalatai szerint az ilyen „vegyes párokról” a hivatalok alapból feltételezik, hogy érdekből, a befogadás miatt kötnének házasságot. Így gyakran kínos faggatózásnak teszik ki őket, s nehezen hiszik el, hogy azért kelnek egybe, mert valóban szeretik egymást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.