Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Április 24. 15:51, péntek | Helyi
Forrás: Gulyás Zsuzsanna

Solti Károlyra emlékezett a város

Solti Károlyra emlékezett a város

Solti Károly dalénekes, Kiskunfélegyháza díszpolgára 25 évvel ezelőtt hunyt el. Emlékét azóta is őrzi a város. Tisztelői április 23-án a Hattyúházban gyűltek össze, hogy megemlékezzenek halálának 25. évfordulójáról.

A megemlékezés résztvevőit Rosta Ferenc alpolgármester köszöntötte, majd Solti Károly özvegyének, Pintér Györgyinek egy csokor virágot nyújtott át. Solti Károly életéről és munkásságáról Kapus Béláné a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke tartott előadást. A megemlékezésen a dalénekes nótái is felcsendültek, mellyel még meghittebbé vált az est. Közreműködött Kiss Ákos Jenő dalénekes.

A magyar nótaéneklés napjainkig koronázatlan királya Kiskunfélegyházán született 1910. április 27-én. Móra Ferenc író testvére Móra István dalköltő és pedagógus tanította Károlyt és felfigyelt a gyermek kellemes hangjára. Később a Magyar Zene című folyóirat szerkesztőségének nótaénekes versenyét is megnyerte. Hangjával egyedülálló volt a magyar nótaéneklés világában. Mikor Pesten letelepedett, már sikeres énekes volt, de ő még nem érezte kellően kimunkáltnak a hangját, ezért Molnár Imrénél és Palotai Árpádnál, a kor két kitűnő ének –pedagógusánál folytatta énektanulmányait. 1942. december 22-én énekelt először a Magyar Rádió stúdiójában. A haláláig eltelt fél évszázad alatt mintegy negyvenórányi rádió felvétele gyűlt össze. Állandó szerződései voltak kávéházakban, 10 évig a Budai Rózsafa étteremben énekelt, de énekelt az Emkében és a Pannónia étteremben is. Utolsó munkahelye Pesten az Osváth utcai Kulacs étterem volt, ahol ugyancsak 10 évig énekelt.

Szülővárosában templomi énekesnek is nevezték, mert nagyobb ünnepeken Solti Károly mindig megjelent a katolikus templomban és énekelt, de énekelt a Margit körúti katolikus templomban is. Utolsó tengerentúli körútja Ausztráliában volt, éppen 80. születésnapja előtt. A turnét sikerült ugyan befejezni, de haza már betegen érkezett. Születésének napja hajnalán, 1990. április 27-én örökre elnémult Solti Károly.

Kiskunfélegyházán hosszú évek óta rendeznek emlékező ünnepséget a nótaénekesnek. Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, Héjjas István lokálpatrióta és Szikora István rádiós magyarnóta műsor szerkesztő műsorvezető, hagyományőrző összefogásának köszönhetően Solti Károly halálának 15. évfordulóján 2005-ben emléktáblát helyeztek el a Petőfi Sándor utca 9. számú egykori szülőház homlokzatán.


Forrás: Szikora István magyarnóta műsorszervező, rendező

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA