Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Június 03. 15:06, hétfő | Helyi
Forrás: Cs.Adrienn

St. Martin Kiskunfélegyházán koncertezett /videoval

St. Martin Kiskunfélegyházán koncertezett /videoval

St. Martin június 1-jén (szombaton este) szabadtéri előadás keretei között teremtett kellemes hangulatot Kiskunfélegyházán, a Malom udvarban.

Repertoárjában a lírai jazz, a filmzenék és klasszikusok mellett, szerepeltek a dinamikus Folk dallamok és saját szerzeményei is, melyeket szaxofonon és pánsípon adott elő a zeneszerző, zenész, előadóművész, szaxofon- és pánsípművész.

A Kiskun Múzeum még soha nem adott otthont ilyen jellegű koncertnek, így a nyár első napja mindenképpen különleges volt minden megjelent számára.

- Nem is kezdhetnénk szebben ezt a gyönyörű nyarat – mondta köszöntőjében Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója és elárulta, hogyan is fogalmazódott meg a koncert gondolata ezen a helyszínen az előadóművész fejében.

A történet egy borongós januári napon kezdődött, amikor a Sztárbarangoló stábjával megérkezett városunkba St. Martin és végig kísérték többek között a múzeum termeiben is. A felvétel, mely elkészült egy Kiskunfélegyházát népszerűsítő kisfilm volt.

- Ezen a napon St. Martin bement a szélmalomba, majd amikor kijött, akkor azt mondta, hogy ez egy olyan gyönyörű helyszín, hogy szeretne itt koncertet szervezni – mesélt a kezdetekről Mészáros Márta, majd néhány mondatban bemutatta az előadóművészt.

St. Martin kiemelkedő zenei pályafutását több elismeréssel is jutalmazták. Az év hangszeres szólista kategóriájában EMeRTon díjat, illetve Regionális Prima Primissima és Aphelandra díjat kapott. A karitatív jótékonysági tevékenységeinek elismeréseként pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést is megkapta. 2022-ben pedig a Magyar Kultúra Napján átvehette a Vásárhelyi Művészeti Díjat, hiszen St. Martin nemcsak muzsikájával, hanem fotóival, verseivel és olajfestményeivel is hűen tükrözi azt a belső világot, ami zenéjében szárnyra kel.

A Malom-udvaron megtartott koncertjéhez kapcsolódóan nyílt egy kiállítás is a múzeumban, amelyen a sokoldalú, nemzetközileg is elismert művészek alkotásai mellett megtalálhatjuk St. Martin fotóit és festményeit is. A kiállítás június 22-ig megtekinthető.

St. Martin a tőle megszokott közvetlenségével, jókedvével, derűlátásával és természetesen fülbemászó muzsikájával szinte megkoronázta június első napját. A kellemes dallamok megszólaltatása mellett sok-sok vidám sztorival fűszerezve árulta el életének fontosabb történéseit a hódmezővásárhelyi születésű művész, akit nagyon sok gyermekkori emlék köt ide Félegyházához és a környékbeli városokhoz. A közönség pedig óriási tapssal jutalmazott minden egyes felcsendülő dallamot.

(Képek: Cseh Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 17:25, szombat | Helyi

A két új magyar katonai szállítórepülőgép közül az első leszállt Kecskeméten

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép.

2024. Szeptember 07. 17:24, szombat | Helyi

Idén is megrendezik az ingyenes közösségi túranapot, a Kéktúrázás Napját

A Magyar Természetjáró Szövetség szokás szerint október második szombatján rendezi meg a közösségi túranapot, amely immár az 5. lesz.

2024. Szeptember 07. 08:47, szombat | Helyi

Vásár lesz vasárnap Félegyházán

Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2024. szeptember 8. (vasárnap).

2024. Szeptember 06. 10:57, péntek | Helyi

Forgalomkorlátozások a Libafesztivál ideje alatt

Szeptember 11-én 19 órától szeptember 15-én 16 óráig a következő lezárásokra kell számítani.