Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Május 25. 14:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Súlyosításért fellebbezett az ügyészség egy minősített hivatali vesztegetés ügyében

Súlyosításért fellebbezett az ügyészség egy minősített hivatali vesztegetés ügyében

Súlyosításért fellebbez az ügyészség egy minősített hivatali vesztegetés ügyében - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Azt írták: a vádirat lényege szerint két férfi - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik bűnügyi igazgatóságának osztályvezetője és egy könyvelési szolgáltatások nyújtásával foglalkozó cég vezetője - egy harmadik társukkal abban állapodott meg, hogy a könyvelési szolgáltatást végző céggel kapcsolatban álló vállalkozóknak pénzért felajánlják, hogy a NAV-nál indult és őket érintő eljárásokról adatokat szolgáltatnak, és szükség esetén azokat számukra kedvezően befolyásolják. A korábban közszolgálati jogviszonyban álló terhelten felüli vádlottak cégek ügyvezetői voltak.

Az ügyben a február 22-én tartott előkészítő ülésen nyolc vádlott közül hárman a vádirattal egyezően beismerték bűnösségüket, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, ezért esetükben a bíróság elkülönítette az ügyet, míg az alapügy a többi vádlott vonatkozásában tárgyalással folytatódik.

Az elkülönített ügyben elnapolt és május 24-én folytatott előkészítő ülésen a Fővárosi Törvényszék ítéletet hozott a vezető beosztású személy által az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.

A bíróság a vádirati tényállással egyezően bűnösnek mondta ki a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottakat. A könyvelési szolgáltatást nyújtó cég vezetőjét 2 év, 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 3 millió forint, míg a két vállalkozót 2 millió 250 ezer forint és 4 millió 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélettel szemben a vád képviseletét ellátó ügyész fellebbezést jelentett be mindhárom vádlott terhére súlyosításért - egy esetben a minősítést is támadva -, míg a terheltek és védőik tudomásul vették az ítéletet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.