Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 22. 14:13, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Sürögnek az atomkísérleti telepen

Sürögnek az atomkísérleti telepen

Észak-Korea fokozta a munkálatokat atomkísérleti telepén az elmúlt hónapban – derült ki műholdfelvételek elemzéséből egy nappal az után, hogy Washington képviselője óva intette Phenjant egy újabb nukleáris kísérlettől.

Glyn Davies nagykövet, a bécsi székhelyű nemzetközi szervezetekkel, köztük a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) kapcsolatot tartó amerikai misszió vezetője hétfőn Szöulban dél-koreai és japán illetékesekkel lezajlott találkozója után arra figyelmeztetett, hogy az újabb kísérlet egyesítené a külvilágot gyors, kemény büntető intézkedések keresésében.

A DigitalGlobe és GeoEye műholdas képszolgáltatók felvételein lázas munka látható az északkeleti Punggje-ri létesítményben: csillék, földmunkagépek, alagút fúrásával kiásott nagy mennyiségű föld elszállítása – közölte kedden James Hardy, az IHS Jane’s Asia Pacific védelmi és biztonsági ügyekkel foglalkozó portál szakértője. A legfrissebb kép május 9-én készült – tette hozzá.

Dél-Koreai hírszerzési tisztségviselők áprilisban arról tájékoztattak, hogy műholdképek tanúsága szerint Észak-Korea új alagutat ás a telepen, ami új atomkísérlet előkészületeit jelentheti. Az új alagútra feltehetőleg azért van szükség, mert a meglévők beomlottak és radioaktív anyaggal szennyeződtek az előző kísérletek után.

„Nyilvánvaló, hogy kissé bizonytalan időszakban vagyunk Észak-Koreával – mondta Glyn Davies újságíróknak a szöuli külügyminisztériumban. – Igen fontos, hogy Észak-Korea ne számítsa megint el magát, és ne bocsátkozzon semmilyen jövőbeli provokációba.” Egy újabb kísérlet „gyors és biztos” büntetést vonna maga után az ENSZ Biztonsági Tanácsában – fűzte hozzá a nagykövet.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.