Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 18. 15:43, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Szakszervezetek: anyagilag is kárpótolják az indoklás nélkül elbocsátott kormánytisztviselőket!

Szakszervezetek: anyagilag is kárpótolják az indoklás nélkül elbocsátott kormánytisztviselőket!

Szakszervezetek felkérik azokat a politikusokat, akik részt vettek a strasbourgi emberi jogok bírósága által kifogásolt, a kormánytisztviselők indokolás nélküli elbocsátását lehetővé tevő törvény megalkotásában, nyilvánosan ismerjék el tévedésüket és kezdeményezzék az érintettek anyagi kárpótlását.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot a tisztességes eljáráshoz való jog megsértése miatt egy indoklás nélkül kirúgott kormánytisztviselő keresetére, ugyanis ezzel megfosztották őt a valódi jogorvoslat lehetőségétől. A kormánytisztviselőt a Magyar Helsinki Bizottság sikeresen képviselte.
Mint írták: a strasbourgi bíróság egyhangú döntésében elfogadta a helsinki bizottság érveit, amely szerint indokolás hiányában értelmetlen a felmondás jogellenességének megállapítását kérni a magyar bíróságoktól. Az indokolás hiánya pedig a valódi jogorvoslat lehetőségétől fosztja meg a munkavállalót, ami sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében biztosított "tisztességes eljáráshoz való jogot", ezen belül a "bírósághoz fordulás jogát".
A közlés szerint a 2010-ben elfogadott kormánytisztviselői törvény lehetővé tette az indoklás nélküli felmentést. A KSZSZ és az MKKSZ korábban minden lehetséges fórumon kezdeményezte az egyéni képviselői indítványként előterjesztett törvényjavaslat elfogadásának megakadályozását, illetve két évvel ezelőtt kérték az Alkotmánybíróság felülvizsgálatát is.
A szakszervezetek megköszönik a helsinki bizottságnak, hogy felvállalta a panaszos kormánytisztviselők strasbourgi képviseletét, illetve felkérik a politikusokat, legyenek kezdeményezői az érintettek morális és anyagi kárpótlásának megvalósításában. Az Emberi Jogok Európai Bírósága július 10-én közzétett ítéletében elmarasztalta és összesen 9 ezer euró megfizetésére kötelezte Magyarországot egy közalkalmazott indoklás nélküli elbocsátása ügyében. A volt magyar közalkalmazott nő - akinek a nevét saját kérésére nem hozták nyilvánosságra - azzal érvelt, hogy miután 2010. szeptember 27-én indoklás nélkül bocsátották el állásából, nem fordult bírósághoz, hiszen nem tudott volna semmilyen ellenérveket felhozni a perbeli siker reményében az elbocsátás általa nem ismert indokaival szemben. Ezzel tehát szerinte sérült az a joga, hogy sérelem esetén bírósághoz fordulhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során