Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Május 04. 07:11, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

Szakvélemény Verespatakról: nem szabad engedélyezni a projektet

Szakvélemény Verespatakról: nem szabad engedélyezni a projektet

A verespataki bányaprojekt engedélyezési eljárásának leállítását javasolják a környezetvédelmi tárca jogászai – közölte Korodi Attila, az ügyvivőként működő, leváltott Ungureanu-kabinet környezetvédelmi minisztere.

A tárcavezető a minisztérium jogi osztályától és a tárca által rendszeresen foglalkoztatott ügyvédi irodától kért szakvéleményt arról, milyen jogi következményekkel jár a Fehér megyei táblabíróság ítélete, amely egy hónapja érvénytelenítette a verespataki beruházó számára kibocsátott önkormányzati területrendezési terveket. A jogászok jelentése szerint az engedélyeztetési eljárást le kell állítani, amíg a beruházó nem tud felmutatni érvényes területrendezési terveket.

Korodi Attila a román hírügynökségnek úgy fogalmazott: egy leváltott kabinet minisztereként csak annyit tehet, hogy utódja figyelmébe ajánlja a jogi szakjelentést, döntenie már az új kormánynak kell.

Ismert, Traian Băsescu államfő a román kormány új környezetvédelmi miniszterétől azt kérte, hogy vessen véget az időhúzásnak a verespataki bányaprojekt engedélyezése ügyében. Erről az újonnan kinevezett tárcavezető, Korodi Attila keddi beiktatása alkalmából beszélt a román államfő.

A 7,5 milliárd dollár értékű gigaberuházás Európa legnagyobb nyílt színi cianidos bányáját hozná létre, amely a zöldek szerint a környező folyók és talajvizek súlyos szennyezéséhez, természeti katasztrófához vezethet. A vállalat négy hegytetőt bontana fel és mozdítana el a helyéről.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése