Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. December 31. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Széncinege a postaládában

Széncinege a postaládában

Egyik leggyakoribb madarunk a széncinege, hazai fészkelőállománya 1,3-1,6 millió párra tehető és növekedést mutat.

Öröm is látni télen a madáretetőn szedegetni, majd megfigyelni tavasszal, amikor „nyitnikéket” énekelve köszönti az ébredő természetet. Nyáron és ősszel pedig a kertekben, erdőszéleken találkozni vele, amint ott surran a fák, bokrok ágai közt hernyók, bábbölcsők után kutatva.

Állandó madarunk, a párok az év nagy részét költőhelyük környékén töltik. Csak különösen hideg teleken vonul délebbre, nagy csapatokba verődve.

A széncinege (Parus major) remekül alkalmazkodott az ember környezetéhez. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy természetes és mesterséges odú híján kültéri lámpatestek búráiba, vascsőkorlátokba, sőt postaládákba is fészkel.

Okos, találékony kis szárnyas, és szapora: évente kétszer költ, alkalmanként akár 18 tojást is rakhat, de az átlag is 5–12 közötti. A fiókákat mindkét szülő eteti és neveli.

A menü leginkább hernyókból és pókokból áll, a hernyók belét azonban a szülők eltávolítják, mert az abban lévő egyik anyag hátráltatja a fiókák fejlődését. A kicsik étrendjét – fontos kalciumforrásként – összetört csigahéjjal egészítik ki.

A cinege télen főként bogyókkal, olajos magvakkal táplálkozik. Megfigyelték, hogy eszközt is használ: csőrébe fogott fenyőtűvel piszkálja ki a fából a lárvát. A mogyorót a két lábával közrefogja, és erős csőrével addig üti-vágja, míg az szétesik. Csapatokba verődve képes a téli álmot alvó denevérek elpusztítására is, de arra szintén akad példa, hogy kis énekeseket, sármányokat, zsezséket szednek ízekre az éhes cinegék.

MADÁRVENDÉGLŐ. Sokféle finomsággal kínálhatjuk az etetőnkre érkező madárvendégeket. A cinegék például a cinkegolyónak, a napraforgómagnak, a szalonnának örülnek. A megtört, kicsit összezúzott dióbél pedig főleg az ökörszem és a vörösbegy számára jelent éltető táplálékot, mivel ezek gyönge csőre még arra is alkalmatlan, hogy a napraforgómagot feltörje. De a lágy sajttal, az almaszeletekkel, a főtt zöldséggel, tésztával, rizzsel is sok kis énekesnek szerezhetünk örömet. Kenyérmorzsával azonban soha ne etessünk, mert az bélgyulladást okozva a vesztüket jelentheti.

Címkék: széncinege

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM