Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Január 02. 14:44, csütörtök | Helyi
Forrás: - szerk. -

„Szeretetillatot” hozott Rákász Gergely Kiskunfélegyházára

„Szeretetillatot” hozott Rákász Gergely Kiskunfélegyházára

Rákász Gergely orgonaművész adventi hangversenyének adott otthont december 29-én a kiskunfélegyházi művelődési központ.

Rákász Gergely orgonaművész adventi hangversenyének adott otthont december 29-én a kiskunfélegyházi művelődési központ. Az Illuminations című élmény-show angyalszárnyakkal, gyertyaszigetekkel és különböző vizuális elemekkel tette varázslatosabbá a jelenlévők estéjét és karácsonyát.


Rákász Gergely Illuminations címmel indított koncertsorozatot a közelmúltban, melynek egyik állomása Kiskunfélegyháza volt. A művész már számos alkalommal látogatott városunkba, mindig nagyszámú közönség előtt szólaltatta meg hangszerét. Az idei évi karácsonyi turné elindításakor elmondása szerint két cél vezérelte. „Mivel az „illuminations” megvilágosodást jelent – annak is a többes számát, két szempontból világosodunk meg a koncertek alatt: Ebben a kereskedelmiesített világban, ahol szuperhangversenyekkel és gigarendezvényekkel akarjuk ünnepelni a szeretet ünnepét, a koncertek megpróbálják az embert visszahozni a középpontba. És mindezt múlt századi hangulat megteremtésével” – nyilatkozta a művész. Véleménye szerint ezek a hangversenyek kizökkentik a ma emberét a led lámpák és az óriás televíziók világából.
Elmondása szerint a megvilágosodás másik oldala, hogy beteg a világunk. A tapasztalatok szerint a jelenkor emberének már a karácsony fogalma mást jelent, mint ami annak valójában az értéke kellene, hogy legyen. A családokban egyre inkább az a jellemző, hogy minél több marketingtermék jelenjen meg a karácsonyfa alatt és háttérbe szorul az ünnep valódi jelentése. Az orgonaművész számára az ajándékok helyett sokkal inkább fontos, hogy minél több időt töltsön el együtt a család és valódi közösségeket formáljon.
„A déd nagyszüleim, nagyszüleim idejében nem arról szólt a karácsony, hogy hány ajándékot tudott Nagymama a fa alá tenni, hanem, hogy együtt volt az egész család és volt egyfajta szeretetillata a karácsonynak. Ezt a hangulatot szeretném visszahozni a koncertsorozattal a ma emberébe.”

Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést szerte Magyarországon. Már ilyen fiatalon David DiFiore amerikai orgonaművész felfigyelt rá, és meghívta az Egyesült Államokba tanulni és hangversenyezni. A koncertezés mellett 2002-ig a Magyar Rádió Intermezzo című műsorát szerkesztette, hogy széles körben megismertesse és megkedveltesse a klasszikusokat a hallgatókkal.
2004-ben a Templomos Lovagrend sorai közé hívta, és lovaggá ütötte.
Művészeti korszakokat bemutató tematikus hangversenysorozataival - Romantika Light, Barokk Light, Látványkoncert – Mozart & Gershwin, L’Orgue Monumentale – vált igazán ismertté itthon. 2008-ban szülővárosa, Győr, Kulturális nagykövetének választotta.
Több, mint tíz éve látogat el minden nagy és kisvárosba speciális Iskola Programjával, zenés előadásokat tartva minden tanuló korosztálynak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: