Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 10. 12:50, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Szexbotrány miatt kezdődött 'erkölcsi' vizsgálat a román rendőrségnél

Szexbotrány miatt kezdődött 'erkölcsi' vizsgálat a román rendőrségnél

Vizsgálatot rendelt el a román rendőrség megyei főfelügyelőségeinél Radu Stroe belügyminiszter az erkölcsi normák esetleges megsértésének, a női alkalmazottakkal szembeni visszaéléseknek a leleplezése és megbüntetése érdekében - közölte csütörtökön a bukaresti belügyminisztérium.

A vizsgálóbizottságokban szociológusok, pszichológusok és a belső elhárítás tisztjei vesznek részt.
A vizsgálat időzítése azzal a szexbotránnyal függ össze, amely az Olt megyei rendőrségnél robbant ki. December 26-án egy falusi rendőrőrsön dolgozó rendőrnő több késszúrással megsebesítette a falu rendőrfőnökét, akiről azt állította, hogy rendszeresen megerőszakolta és arra kényszerítette őt, hogy a megyei rendőrség több vezetőjének és egy ügyésznek is szexuális szolgáltatásokat nyújtson.
A nő által szexuális visszaéléssel meggyanúsított főrendőrök egyike Ion Voicu, az Olt megyei főfelügyelőség vezetője, aki az ügyben zajló fegyelmi vizsgálat elől kéthetes betegszabadságra menekült. Ezt a lépést Radu Stroe belügyminiszter a felelősség elől való megfutamodásként értékelte és úgy fogalmazott: "nem gondoltam volna, hogy ennyi gazemberség van a román rendőrségben". Hozzátette, hogy a törvény ilyen körülmények között nem teszi lehetővé számára, hogy leváltsa a megyei rendőrfőnököt, de azon nyomban eltávolítja a román rendőrségből, amint visszatér munkahelyére.
Az eset kapcsán a román sajtó futószalagon kezdte szállítani a rendőrségi szexbotrányokat. Iulian Surugiu, az egyik rendőrszakszervezet elnöke azt mondta, nemrég olyan panasz érkezett hozzá, miszerint a fővárosban egy fiatal, 2012-ben végzett rendőrnőt azonnal előléptettek, miután az őrsparancsnok szeretője lett. Szerdán a Bihar megyei szervezett bűnözés elleni ügyészség vett őrizetbe egy rendőrt, akit azzal gyanúsítanak: enyhébb büntetést ígért egy tolvajnak, ha az illető ráveszi a lányát, hogy ezt szexuális szolgáltatással hálálja meg.
Egy másik rendőrszakszervezet vezetője, Florin Valnei azonban boszorkányüldözésnek tartja a meghirdetett vizsgálatot, és úgy vélekedett, hogy a minisztérium csak ürügyet keres a rendőri vezetők leváltására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése