Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Augusztus 04. 12:33, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Sziget - A Blur, Nick Cave és a Biffy Clyro a legnevesebb fellépő

Sziget - A Blur, Nick Cave és a Biffy Clyro a legnevesebb fellépő

A Blur, a Nick Cave & The Bad Seeds, a Biffy Clyro, az Editors, Mika, a Franz Ferdinand, valamint a záróshow-t tartó David Guetta koncertje emelkedik ki az idei, immár 21. Sziget fesztivál zenei programjából.

Több mint húsz színpadon csaknem háromszáz - ebből 150 külföldi - előadó lép fel augusztus 5. és 12. között az óbudai Hajógyári-szigeten.A 21. Sziget hétfőn a mínusz egyedik nappal indul, amikor 19 órától az idén márciusban elhunyt népszerű dalszerző-énekes, Bódi László Cipő emlékére rendeznek koncertet. Az esten Cipő zenekara, a Republic, valamint a magyar könnyűzene élvonalának 25 ismert képviselője játszik az énekes dalaiból. Fellép Koncz Zsuzsa, a Compact Disco, Charlie, Keresztes Ildikó, Fenyő Miklós, az Omega, Bródy János, Halász Judit, Müller Péter Sziámi, Nagy Feró, Tolcsvay László, ByeAlex, Mahó Andrea, Balázsovits Edit, a Pál Utcai Fiúk, a United, a Bikini, a Hooligans, a Magna Cum Laude, az Első Emelet, Gerendás Péter és Jávori Fegya és a Nemadomfel.

A fesztivál keddi nulladik napján két kiemelt esemény lesz: Quimby Csodaországban címmel 16 órától a Quimby együttes és barátai szórakoztatják a közönséget 12 órán át zenei, cirkuszi, látványszínházi, irodalmi, táncházi és filmes produkciókkal. A Quimby 20 óra 30 perckor ad koncertet a nagyszínpadon, a nap folyamán fellép mások mellett a Firewater, Ripoff Raskolnikov, az Urban Voodoo Machine és Big John Whitfield a Vienna Soul Societyvel.Szintén a nulladik napon ad 40. születésnapi koncertet a magyar népzene egyik legfontosabb tolmácsolója, a Muzsikás együttes, amelynek műsorában vendégként például Alexander Balanescu hegedűvirtuóz, a Woven Hand, az alternatív country amerikai nagymestere vagy Jandó Jenő zongoraművész is. Ezen a napon késő estétől a Party Aréna sátorban is lesznek már programok.

A fesztivál első hivatalos napján, augusztus 7-én szerdán a nagyszínpadon két brit előadó Alex Clare, majd a Skunk Anansie nyitja a programot, őket a veterán német punkcsapat, a Die Ärzte követi, végül fél 10-kor lép színpadra az Ausztráliából indult rockköltő világsztár, Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds, amely 2005-ben már játszott a Szigeten, legutóbb pedig 2008-ban a Petőfi Csarnokban adott Magyarországon koncertet. Szerdán játszik a világzenei nagyszínpadon például a spanyol La Pegatina, a bosnyák Dubioza Kolektiv, valamint a Csík zenekar és barátai, az A38 színpadon a brit Everything Everything, a szintén brit Bat For Lashes és az amerikai Flogging Molly, az Arénában a brit Chase & Status és az orosz Nina Kraviz, a magyar zenei színpadon a ColorStar, a Bin-Jip, a Compact Disco, a Neo, a Carbonfools vagy a Zagar.
Csütörtökön a nagyszínpad programját az amerikai énekesnő, Regina Spector kezdi, utána a brit rapper, Dizzee Rascal, majd a spanyol Ska-P jön, főműsoridőben a napjaink legjobb brit koncertzenekaraként emlegetett Biffy Clyro. A világzenei programból a hazai kedvenc, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) bulija emelkedik ki, valamint az algériai rai zenét forradalmasító Rachid Taha. Az A38-on lesz hallható a francia Wax Tailor, brit soulzene csillaga, Michael Kiwanuka, és a punk-rock zenekarok és zenészek tucatját inspiráló Los Angeles-i Bad Religion is. A magyar zenei színpadon mások mellett az Intim Torna Illegál, az Ivan & The Parazol és az Anna & The Barbies játszik.

Pénteken a brit Mystery Jets és az amerikai dance punk !!! után a német dancehall-kollektíva, a Seeed szórakoztatja a közönséget, 21 óra 30 perckor pedig a brit gitárzene élő legendája, a Blur lép színpadra, Magyarországon először. (Egykori ellenlábasa, az Oasis 2000-ben koncertezett a Szigeten.) A világzenei nagyszínpadon a macedón Shutka Roma Rap, a brit Calexico, illetve a szerb Emir Kusturica és zenekara, a No Smoking Orchestra a fő műsorszám, az A38-on a brit Little Boots és a svéd Peter, Bjorn & John, a magyar zenei színpadon Sena, a Hősök, Sub Bass Monster, az Irie Maffia és a Punnany Massif.
Szombaton a nagyszínpad a brit előadóké. Az elektronikus-metál rock Enter Shikari és az indie rock Fratellis után a posztpunk karakteres zenekara, a 2009-et követően a Szigetre visszatérő Editors jön, majd Mika, a már Freddy Mercuryhoz, Elton Johnhoz és Robbie Williamshez is hasonlított előadó. A világzenein a magyar Söndörgő, a pánafrikai tánczenét játszó zimbabwei Mokoomba és az orosz Leningrad lép fel, az A38-on Emiliana Torrini izlandi énekesnő, a brit Hadouken!, valamint az osztrák Parov Stelar Band. A magyar zenei színpadon mások mellett a Grand Mexican Warlock és a Subscribe is hallható lesz.
A Sziget zárónapján, augusztus 11-én vasárnap a nagyszínpad programjában két francia előadó is szerepel: a Les Tambours du Bronx egy 17 tagú ütőhangszereres produkció, a Babylon Circus egy ska/reggae csapat. Utána az indie rock világhírű brit képviselője, a már 2005-ben is a Szigeten járt Franz Ferdinand játszik, az utolsó koncert, az End Show pedig a népszerű dj-é, David Guettáé, aki egy tűzijátékban csúcsosodó lézer-, fény- és pirotechnikai fénykavalkádhoz szolgáltat zenét. A világzenei party nagyszínpadon a "spagetti Balkánban" utazó olasz Figli Di Madre Ignota után a Palya Beával kiegészülő Besh o droM, valamint a Kabatronics, vagyis egy albán rezesbanda (Fanfara Tirana) és a brit etno-techno Transglobal Underground közös projektje muzsikál. Vasárnap az A38 színpadon játszik a brit Cribs, az ausztrál Tame Impala, valamint a brit Katy B is, az Arénában az ausztrál Empire of the Sun, a magyar zenei színpadon pedig például Odett, a Budapest Bár, a Péterfy Bori & Love Band, a Kaukázus és a Kiscsillag.
A Szigetzáró házibulit már hétfőre virradóra hajnali 3 előtt 10 perccel a Tudósok adja, bár még utána 4 órakor az A38 színpadon Ian Autorun b2b Markov is játszik.

Címkék: fellépők, sziget

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára