Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Február 14. 20:00, szombat | Belföld
Forrás: Világgazdaság

Sziget rekord büdzséből

Sziget rekord büdzséből

A tavalyi 3,6 milliárd forintról 4,4 milliárd forintra duzzadt a Sziget fesztivál költségvetése. Az eddigi napi 85 ezer vendég helyett már 90 ezer lehet a cél.

Meglehetősen magasra tette a lécet tavaly a Sziget fesztivál, hiszen 415 ezer látogatóval új rekordot állítottak fel, de jó esély van arra, hogy idén új csúcs szülessen. Egyrészt időarányosan már most 50 százalékkal több jegyet adtak el az augusztusi bulira, mint tavaly, másrészt azon dolgoznak, hogy a fesztivál infrastruktúrája az eddigi napi 85 ezer vendég helyett már 90 ezret is ki tudjon szolgálni. „Jó periódusban vagyunk, kezd beérni a sok éves munkánk. Már a zenei program meghirdetése előtt is rekord gyorsasággal fogytak a belépők” – magyarázta lapunknak Gerendai Károly főszervező.

Az már most biztos, hogy a Sziget költségvetése rekordot dönt: 3,6 milliárd forintról 4,4 milliárd forintra duzzadt a fesztivál büdzséje. Igaz, a 20 százalékos emelés mintegy felét elviszi Robbie Williams, aki a mínusz egyedik napon ad koncertet.
Az első fesztivál még az ősidőkben 26 millió forintba került. A zenei menü természetesen még nem állt össze, de az már kiderült, hogy a mainstream elektronikus zene legfiatalabb dj-je, Martin Garrix prezentálja majd a fesztiválköztársaság eddigi leglátványosabbnak ígérkező záró buliját. A Balaton Sound-ra is többet költenek idén (tavaly átlépték az 1 milliárd forintot), a VOLT pedig 700-800 millió forintos költségvetésből gazdálkodhat. A bevételi oldalon az átlagosan 10 százalékos jegyáremelés hozhat sokat. A 7 napos bérlet teljes áron 80 ezer forintba kerül, elővételben pedig 72 ezer forintba, míg a helyszíni napijegyek 16 ezerről 18 ezer forintra drágulnak. A hetijegyek több mint 80 százalékát tavaly Nyugat-Európában értékesítették, a magyarok inkább a napijegyet preferálták. A zárt kempingekben a legtöbb vendég holland, őket követik a franciák, az Egyesült Királyságból érkezett vendégek, majd az olasz és német állampolgárok.
A tavalyi siker után szponzorokat is könnyebb találni, így például a Telekom idén a fesztivál egyik jelentős támogatója lesz. Nem olyan régen, 2013-ban még egészen más volt a hangulat a Sziget Kft-nél, hiszen elbocsátások és bércsökkentésekről érkeztek hírek. Mára ezt sikerült kompenzálni, és az OTP-től felvett félmilliárd forintos hitelből is már csak 300 millió forint maradt. Mivel a tavalyi fordulat egyebek mellett annak is volt köszönhető, hogy eltolták a Sziget időpontját egy héttel, ezért most nem nyúltak a naptárhoz. Az augusztus elején inkább Amerikában és Japánban turnézó előadók a későbbi időpontban már el tudnak jönni a Szigetre.
Tavaly az állam is besegített néhány fesztiválnak. A Nagyon Balaton fesztivált 265 millióval támogatták és összesen 150 millióval a Sziget, a Volt és a Balaton Sound fesztiválokat. Indoklásuk szerint a turizmus 10-12 százalékát generálják a fesztiválok és évente 100 milliárdos bevételhez juttatják a gazdaságot. Arról egyelőre nincs döntés, hogy idén az adófizetők mennyivel járulhatnak hozzá a bulikhoz. Persze amit az állam az egyik kezével ad, azt a másikkal elveszi. A reklámadó például a Sziget esetében az eddigi mintegy 13 millió forintról a tervezett 5 százalékos kulcs miatt kapásból 50 millió forintra hízhat, de még számos kiadás összege növekedhet kormányzati döntések következtében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről