Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Március 05. 08:47, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Szigorítja a határzárat és államfőt választ a parlament

Szigorítja a határzárat és államfőt választ a parlament

Az Országgyűlés következő kéthetes ülésének elején tovább szigoríthatja a déli határzárat, március 13-án pedig a tervek szerint megválasztja Magyarország következő köztársasági elnökét.  

A házelnök napirendi javaslata alapján a négynapos ülés hétfőn 13 órakor, napirendi előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az interpellációk és az azonnali kérdések hangozhatnak el.

A képviselők kedden várhatóan tizennyolc előterjesztésről szavaznak. Több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett dönthetnek például a déli határzár szigorításáról, valamint a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításához kapcsolódó törvénymódosításokról.

A szerdai napirenden kizárólag az igazságügyi miniszter büntetőeljárásról szóló törvényjavaslatának általános vitája szerepel.

A parlament a jövő hét utáni hétfőn választhatja meg a következő köztársasági elnököt a következő öt évre. A Fidesz-KDNP Áder János jelenlegi államfőt jelöli a tisztségre, míg a parlamenti ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Intézet elnökét támogatja.

Az államfőválasztás elején a két jelölt 15-15 percben szólalhat fel. Azt ezt követő titkos szavazás első fordulója akkor eredményes, ha az egyik jelölt kétharmados támogatást szerez. Eredménytelenség esetén második szavazást tartanak, amelynek végén az a jelölt válik államfővé, aki - a voksok számától függetlenül - a legtöbb szavazatot kapta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.