Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2023. Január 12. 13:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Szijjártó Péter: a nemzetközi közösségnek segítenie kell a szíriai menekültek hazatérését

Szijjártó Péter: a nemzetközi közösségnek segítenie kell a szíriai menekültek hazatérését

A nemzetközi közösségnek változtatnia kell a hozzáállásán, a szíriai menekültek hazatérésének elősegítésére kellene fókuszálnia, máskülönben a helyzet a Közel-Kelet destabilizációjához, és a migrációs nyomás példa nélküli erősödéséhez vezethet - figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bejrútban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a szíriai polgárháború hatásaival foglalkozó konferencián közölte, hogy Magyarországon Európában egyedülálló a politikai stabilitás, így a kormány képviselői megengedhetik maguknak, hogy nyíltan és őszintén beszéljenek a legvitatottabb kérdésekről is.

"Elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy kimondjuk, a migráció rossz és veszélyes jelenség, (...) hogy a migrációt nem ösztönözni kell, hanem meg kell állítani" - mondta.

"A migráció a származási országok számára veszteséget, a tranzit- és a célországok számára pedig destabilizáló tényezőt, illetve veszélyt jelent" - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy az ukrajnai háború miatti élelmezési világválság és a bevándorlás ösztönzése együttesen újabb "masszív, minden korábbinál nagyobb" migrációs hullámokat válthat ki.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek a migráció bátorítása helyett a hazatérést lehetővé tévő körülmények mielőbbi megteremtésén kellene dolgoznia. Ennek elmaradása ugyanis szavai szerint további régiók destabilizálódásához vezethet, ami súlyos globális biztonsági kihívásokat eredményezne.

"Szeretném kifejezni legmélyebb tiszteletünket Törökország, Libanon, Jordánia, Irak és Egyiptom felé, amiért befogadták azokat az embereket, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat" - jelentette ki, és rámutatott, hogy ezek az országok mára kapacitásaik határára jutottak, ezért enyhíteni kell a terheiken.

"A Nyugatnak ezen országok kioktatása, bírálata, leckéztetése, illetve inszinuálása helyett tiszteletét és háláját kellene kifejeznie, azt kérdezve, hogy mit tudunk segíteni?" - fogalmazott.

Aláhúzta: Libanon továbbra is számíthat Magyarországra, miután a kormány hisz abban, hogy a tünetek kezelése helyett a migrációt kiváltó okokat kell megszüntetni.

A miniszter a Hungary Helps programot ismertetve kiemelte, hogy a cél az emberek helyben maradásának támogatása, a problémák exportálása helyett a segítséget kell odavinni, ahol a baj van.

Arról is beszámolt, hogy hazánk 63 templomot újított és újít fel Libanonban összesen 3,8 millió dollár értékben, így lehetővé téve a keresztény közösségek számára a vallásuk gyakorlását.

Tájékoztatása szerint a kormány Szíriában is számos projektet végrehajtott, nagyjából 27 millió dollár értékben. Ennek keretében Magyarország részt vett több száz épület, köztük iskolák újjáépítésében, támogatást nyújtott egyebek mellett kórházak működtetéséhez, mezőgazdasági projektekhez és ezer egyetemi hallgató tanulmányaihoz is.

"Ha a nemzetközi közösség nem változtat a megközelítésén, akkor egyre több szíriai fogja elhagyni az otthonát, és egyre kevesebben fognak hazatérni" - mondta, azt hangsúlyozva, hogy ez komoly kihívást jelentene a térség stabilitása szempontjából.

"Számunkra Közép-Európában a Közel-Kelet stabilitása nagyon fontos, egyértelműen nincs szükségünk újabb biztonsági kihívásokra napjainkban" - összegzett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:08, péntek | Belföld

NGM: az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását

2024. Június 21. 12:05, péntek | Belföld

NGM: félremagyarázás helyett tények, nem vagyunk Európa legszegényebb országa

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el.

2024. Június 21. 12:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíció jött létre Weber vezetésével

Háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíció jött létre Brüsszelben Manfred Weber vezetésével - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Berlinből nyilatkozva.

2024. Június 21. 07:53, péntek | Belföld

Meghosszabbította és kiterjesztette a Belügyminisztérium a vörös kódot

A HungaroMet előrejelzése alapján a Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot