Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Június 06. 14:00, szombat | Külföld
Forrás: - szerk. -

Tájékozódjunk, mielőtt utazunk

Tájékozódjunk, mielőtt utazunk

Hogy a nyaralás ne járjon plusz költségekkel és felesleges idegeskedéssel, legyünk felkészültek a nemzetközi utazás feltételeiről.

Ha vonattal megyünk
Poggyász
A vagonba csak akkora táskát vihetünk fel, amelyet az ülés alatt vagy a poggyásztartón el tudunk helyezni. De nem csak a mérete, a súlya is számít: maximum 30 kg lehet.
Állat
Kisebb állatok (macska, madár, tengerimalac…) zárt szállítóeszközben díjmentesen szállíthatóak, de az étkező, illetve az első osztályú kocsikba nem szabad őket bevinni. Hálókocsiba is csak akkor, ha az egész fülkét lefoglaljuk. Kutyák szállítása csak felárú menetjegy megfizetése mellett lehetséges (ára a célállomástól függ) – kivéve, ha vakvezető kutyáról van szó, annak szállítása díjtalan.
Kerékpár
A kerékpárunkat csak akkor vihetjük magunkkal, ha az úti célunkra közlekedtetnek kerékpárszállító kocsikat is. A szállításhoz így is érvényes nemzetközi kerékpárjegy és akár helyfoglalás is kell. Előbbi ára, ha az úti cél Szlovákia, Románia vagy Szlovénia, 5 euró, ha Ausztria, Cseh- vagy Németország, akkor 10 euro.

Ha repülünk
Fontos, hogy még a vásárlás előtt tájékozódjunk arról, hogy jegyünk módosítható vagy sem, visszatérítést milyen esetben kaphatunk, illetve milyenek a poggyászokra, az utasfelvételre vonatkozó előírások.
Még akkor is tegyünk így, ha tapasztalt utazók vagyunk – ugyanis a szabályok gyakran változnak, az esetleges mulasztások pedig pluszköltségekkel járnak. Vannak olyan diszkont légitársaságok például, melyek akár több 10 ezer forintos büntetést számolnak fel, ha nem nyomtatjuk ki előre a beszállókártyát. A poggyász méretébe beleszámít a kereke és a húzókája is, és a minimális pluszsúlyra sem legyintenek rá. Utasbiztonsági szempontból szigorúan veszik, hogy az a név szerepeljen az úti okmányon, ami a jegyen. Akár meg is tagadhatják a beutazást, ha például elfelejtjük a megrendeléskor feltüntetni a második keresztnevünket. Végül: készpénz mindenképpen legyen nálunk, hiszen vannak repterek, ahol nem lehet kártyával fizetni. Viszont ha nem tudjuk rendezni a büntetésünket, nem engednek fel a gépre.

Poggyász:
A jegy ára a kézipoggyász szállítását mindig tartalmazza, a légitársaság által meghatározott méret- és súlyhatárban. Feladható poggyász a fapados légitársaságoknál csak felár ellenében lehetséges.
Állat
Kizárólag a légitársaság előzetes engedélyével, illetve a géptársaság által meghatározott méret- és súlyszabályzat szerint lehet magunkkal vinni kedvencünket.

Kerékpár
Felár ellenében is csak bicikliszállító tokban, vagy arra alkalmas kartondobozban lehetséges. Mielőtt becsomagoljuk, le kell szerelni róla a kerekeket, a pedálokat és leereszteni az abroncsokat.

Ha buszozunk
Poggyász
Az utastérbe 10 kg súlyt meg nem haladó, könnyen hordozható kézipoggyász szállítható díjtalanul. A csomagtartóba személyenként 2 csomag helyezhető el, súlyuk maximum 20 kiló, méretük pedig 70x80x20 cm lehet – ha ezt túllépjük, fizetnünk kell: 2.000,-Ft-ot vagy 8 eurót. Viszont a második csomag szállítását igényelni, elhelyezéséért pedig fizetni kell: 2.000,-Ft-ot/8 euró – kivéve Budapest – Várna és Budapest – Hamburg vonalat, azokon 8.000,-Ft-ot/25 eurót. Jó tudni: se a kézi, se az úti poggyász összértéke nem haladhatja meg a 100 ezer forintot, számítógép pedig úti poggyászba nem is csomagolható.
Állat
Házi kedvenc csak két, a Budapest-Bécs és Budapest-Szabadka (Szerbia) vonalon szállítható, de kizárólag egészséges állapotban és zárt szállítóeszközben. 50%-os menetjegyet kell neki váltani, ami retúrkedvezményt nem tartalmazhat. Természetesen kivételt jelent, ha segítő kutyáról van szó, az ingyenesen utazhat.
Kerékpár
Normál méretű, 20 kg súlyt meg nem haladó kerékpár csak bizonyos vonalakon szállítható. A kapacitás korlátozott: a busz mindössze 4 darabot vihet magával. Elővételi jegyet kell rá váltani és 30 perccel az indulás előtt meg kell jelenni a busznál. És ne feledjük: az, aki biciklit szállít, az már felár ellenében sem igényelheti második úti csomag szállítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.