Városlista
2023. június 3, szombat - Klotild

Hírek

2019. Április 09. 09:19, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Tárgyak, amelyek károsak lehetnek

Tárgyak, amelyek károsak lehetnek

A legegyszerűbb, leghétköznapibb tárgyak használata is egészségügyi kockázatot rejthet magában.

Egészségük megőrzése miatt egyre többen figyelnek oda a helyes táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra. De azt már kevesebben tudják, hogy akár a bútorok, az illatosítók vagy a kozmetikumok is károsíthatják az egészséget.

Hungarocell és préselt fa

A hungarocellből készült tárgyak nemcsak a környezetre, hanem az egészségre is károsak. A hungarocellben található sztirol ugyanis mérgező, ráadásul már több kutatás is összefüggésbe hozta a rák, a látás- és hallásvesztés kialakulásával, valamint az idegrendszeri problémákkal és az idegszövetek károsodásával is. A hungarocellből készült tányérokat és poharakat tehát jobb kerülni, mert ezekből kioldódik a vegyi anyag, és így könnyen bejut a szervezetbe.

A préselt fából készült bútorok ártalmatlannak tűnhetnek, pedig legkevésbé sem azok. A rétegelt lemezek rögzítéséhez ugyanis sok gyártó urea-formaldehid tartalmú ragasztót használ. Minél melegebb és párásabb a levegő a lakásban, annál több formaldehidet bocsájt ki a faanyag, amitől tüdőbetegség, asztma, legrosszabb esetben pedig akár rák is kialakulhat.

Kozmetikumok és légfrissítők

A különféle kozmetikumok kellemes illatát és szép színét a legtöbb esetben a ftalátok adják, amelyek szintén egészségkárosító hatásúak. Állatokon végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a szaporító szervrendszerre is rossz hatással vannak. Megtalálhatók a dezodorokban, a samponokban és a hajlakokkban.

Aki szeretné megőrizni az egészségét, annak a légfrissítők használatáról is érdemes lemondania. Az ezekben lévő terpének és glikol-éterek a levegőben található ózonnal keveredve toxikus hatásúvá válnak, és belélegezve egészségkárosító hatásúak.

Emberre is veszélyes rovarirtók

Nyáron sokan használnak szúnyogriasztó spirált a vérszívó bogarak távoltartására. Egy ilyen spirál elégetése során azonban annyi füst keletkezhet, mint amennyit 75-137 cigaretta bocsájt ki. A füstölők használatát is érdemes kerülni, mivel a szúnyogriasztó spirálhoz hasonlóan a füstjükben több egészségkárosító anyag is található, amelyek közvetlenül a légutakba kerülhetnek.

A molyirtó labdacsok - amelyek távol tartják a molyokat a ruháktól - szintén veszélyesek lehetnek, mivel állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy párájuk rákkeltő hatású. A naftalint tartalmazó készítmények pedig a vörösvérsejteket károsíthatják.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 03. 20:05, szombat | Helyi

Eszes Hunok

Az elmúlt hetekben „II. András kora”- címmel regionális történelemversenyt rendeztek a Dózsa György Általános Iskolában.

2023. Június 03. 20:01, szombat | Helyi

Nem titok a szép eredmény

A TITOK Oktatásszervező Bt. által szervezett országos, német levelező versenyen nagyon szép eredmények születtek.

2023. Június 03. 07:08, szombat | Helyi

Kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút

Idén kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - közölték pénteken az MTI-vel, rámutatva: ennek nemcsak esztétikai, hanem közlekedésbiztonsági szerepe is van.

2023. Június 02. 19:26, péntek | Helyi

A fizikailag szétzilált magyarság lelki összeforrását ünnepeljük

A magyar történelem egyik sorsdöntő tragédiájáról emlékeztek meg városunkban június 2-án az Ótemplomban.