Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Április 28. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Étcsokoládéval az egészséges szívért

Étcsokoládéval az egészséges szívért

Az étcsokoládé fogyasztása jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát – mutatott rá egy tanulmány.

A csokoládé – különösen a keserű – ugyanis számtalan olyan jótékony anyag forrása, amely jót tesz az egészségnek - írja a The Times of India.

Többek között az étcsokoládé flavanolokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatása van. Emellett számos vizsgálat igazolta már, hogy a flavanolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus gyulladás kockázatát, valamint védik a vérereket.

San-Diego-i kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy az étcsokoládé valóban csökkenti-e a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást, a vér áramlását és javítja a vér lipid szintjét.

A tanulmányban 31-en vettek részt, s véletlenszerűen kaptak napi 50 gramm 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét, illetve 0 százalékos kakaótartalmú fehér csokoládét. A résztvevőket arra kérték, hogy 15 napon keresztül egyék a kapott csokoládét. A tanulmány elején feljegyezték mindegyikük vérnyomását, a végtagok vérellátását, a keringő lipid profilok és a vér glükóz szintjét.

Megállapították, hogy az étcsokoládét evőknél magasabb volt a HDL, a „jó” koleszterin, és alacsonyabb az LDL, a „rossz” koleszterin szintje. Ezáltal a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a keserű csokoládé csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, javítja a glükóz és a lipid profilok szintjét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.