Városlista
2024. október 24, csütörtök - Salamon

Hírek

2024. Október 24. 09:35, csütörtök | Helyi

Településtörténeti mérföldkő: megépül az M5 autópálya csomópontja Kunszálláson

Településtörténeti mérföldkő: megépül az M5 autópálya csomópontja Kunszálláson

Kedden kora délután sajtótájékoztató keretében jelentette be Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Almási Roland Márk polgármester, hogy megépül az M5 autópálya kunszállási lehajtója.

A polgármester beszámolt arról, hogy a közelmúltban aláírásra került a Magyar Állam képviseletében az Építési és Közlekedés Minisztérium és az M5 autópálya koncessziós jogait gyakorló AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. között a kunszállási csomópont létrehozásáról szóló szerződés.


Almási Roland Márk bemutatta a lehajtó megvalósulásának jogi történetiségét, amely 1994-ig húzódik vissza. Az elmúlt harminc évben többször megoldhatatlannak tűnő akadályokba ütközött a beruházás megvalósítása, ezért hatalmas előrelépés, településtörténeti mérföldkő a lehajtó megépülése mind gazdaságfejlesztési, mind területfejlesztési szempontból nemcsak Kunszállás, hanem az egész térség számára. A polgármester beszámolt arról is, hogy már elkezdték felmérni az autópálya lehajtó nyújtotta lehetőségeket, melyeket a település fejlesztése érdekében igyekeznek minél szélesebb körben használni.


Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője felidézte az emléket, miszerint a település akkori vezetője tíz évvel ezelőtti külföldi utazása során egy belga autós térképen már látta a kunszállási lehajtót, mintha már megépült volna. Az Országgyűlés alelnöke a „folyamatos bizonytalanság” és a „folyamatos remény” évtizedeinek nevezte az 1994 óta tartó időszakot a település történetében, amelyben minden polgármester – Makány Ferenc, Badacsonyi József, Kovács Imre – igyekezett előre mozdítani az autópálya lehajtó ügyét.


Képviselő úr beszámolt arról, hogy ő maga és Lenkei Róbert választókerületi kabinetfőnök számtalan alkalommal képviselte a kunszállási autópálya csomópont ügyét a parlamentben és különböző tárgyalásokon. Lezsák Sándor emlékeztetett: Kunszálláson van jó óvoda, jó iskola, helyi kultúra; a helyi önkormányzat mindent megtesz azért, hogy az ide települő fiatal családoknak élhető környezetet teremtsen. Ezt fogja erősíteni a megépülő autópálya lehajtó is.

Az aláírt szerződés szerint október 22-én megtörtént a beruházás munkaterület átadása, a műszaki átadás időpontja 2025. december 31-én várható.

Fotó: Ujvári Sándor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 24. 10:37, csütörtök | Helyi

Elkészült a kétmilliomodik autó a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár, októberben legördült a gyártósorról a kétmilliomodik jármű. A jubileumi modell egy tisztán elektromos hajtású, ötüléses EQB.

2024. Október 24. 09:53, csütörtök | Helyi

Egy nap alatt 55 tonna illegális szemetet gyűjtött össze a Magyar Közút

Csak ezen a napon összesen 55 tonnát meghaladó hulladékot szállítottak el hivatalos lerakóhelyekre a közutas szakemberek.

2024. Október 22. 19:42, kedd | Helyi

Tájékoztató katasztrófavédelmi gyakorlatról

2024. Október 21. 11:26, hétfő | Helyi

Ünnepélyes átadásra került a Dózsa György utca megújult szakasza

Nemrégiben készült el a Dózsa György utca Kossuth utca felőli mintegy 417,24 m hosszú szakasza, melyen a korábbi aszfalt burkolat felújításán túl számos kiegészítő munkálat is folyt.