Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Július 07. 16:58, kedd | Bulvár
Forrás: hvg.hu

Tényleg hekket kaptunk a Balatonnál? Így ellenőrizhetjük

Tényleg hekket kaptunk a Balatonnál? Így ellenőrizhetjük

A balatoni nyaralók is kideríthetik, valóban hekket esznek-e, és nem valami más halat tettek-e eléjük.

A balatoni nyaralók is kideríthetik, valóban hekket esznek-e, és nem valami más halat tettek-e eléjük.

Ahhoz, hogy könnyen felismerjük a hekket, először is tudni kell, hogy ennek a halnak még a származási helyén levágják a fejét és a farkát, mielőtt 5-6 hetes úttal Magyarországra indulna – írta a Napi Gazdaság. A háta és az oldala sötétszürke, a hasi része pedig a fehér színtől az ezüstszürkéig terjedhet.

A hekk fagyasztott állapotban akár két évig is eláll és míg a keszeg tömege a sütés és a hő hatására két-három dekagrammot csökken, addig a hekké ugyanennyivel nő, így nem csoda, hogy a büfések az üzleti érdekeket szem előtt tartva inkább az utóbbit részesítik előnyben – tette hozzá a lap.

A hozzáértők általában arra szokták felhívni a figyelmet, hogy ha barnás foltokat észlelünk a halon, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem tengeri hekkel van dolgunk.

Gyakori a beszámoló szerint az is, hogy fogas helyett cápasteakfilét adnak a büfék, mivel az olcsóbb. A tengeri halfilé feleannyiba sem kerül, mint a fogas, mégis azonos áron értékesítik. Az íz alapján pedig csak azok tudják megkülönböztetni egymástól a kettőt, akik tapasztalt halfogyasztók.

A balatoni hekk története egyébként a hetvenes-nyolcvanas évekre nyúlik vissza, amikor egyre több büfében kezdték el árulni a szálkamentes halfajtát. Akkoriban egyre kevesebb keszeget halásztak ki a tóból, aminek következtében a hal ára az egekbe szökött, így muszáj volt helyettesíteni egy olcsóbb fajtával. Megindult a hekk importálása, amelynek nemcsak hogy jóval kedvezőbb volt az ára, hanem az elkészítése is sokkal könnyebbnek bizonyult.

Manapság a hekk tömbökbe fagyasztva érkezik hazánkba, döntően Argentínából és Chiléből, de előfordul, hogy Norvégiából is kerül hozzánk. Magyarországra főleg a 30-40 dekás példányok érkeznek, mivel ezeket lehet a legkényelmesebben kisütni – írta a lap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.