Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 11. 14:47, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Terjed az influenzajárvány

Terjed az influenzajárvány

Európa egyre több országában van már influenzajárvány – adta hírül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton hivatalos Facebook-oldalán.

Mint írták: a megelőző héthez képest most már nemcsak Spanyolországban és Olaszországban, hanem Belgiumban is kiterjedt járványok alakultak ki. A múlt heti hat után pedig már tíz ország jelentette, hogy az új esetek előfordulási gyakorisága átlépte a járványküszöböt.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai alapján készült jelentés szerint országonként eltérő ütemben ugyan, de továbbra is növekszik az influenza terjedése Európában. Ugyanakkor a járvány terjedésének földrajzi iránya még nem rajzolódik ki egyértelműen. Az ECDC igazgatója szerint egyelőre korai azt találgatni, hogy az idén mérsékelt vagy súlyos lesz-e az influenzaszezon Európában – írta az ÁNTSZ.

Az 5. héten 11 ország számolt be közepes influenzaaktivitásról, növekvő tendenciáról pedig 18. A figyelő szolgálatban részt vevő orvosok által beküldött légúti minták 42 százalékában mutatták ki az influenza vírusát. Az egyes országok között viszont nagyok a különbségek: a pozitív minták aránya 3 és 85 százalék között változik. A bizonyítottan influenza okozta megbetegedések csaknem 96 százalékáért az influenza A vírus felelős, a többi esetben az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták – olvasható az ÁNTSZ jelentésében. Az ECDC január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány.

Tíz magyar

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdai jelentésében azt közölte: Magyarországon a múlt héten mintegy 13 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az azt megelőző héten; a vírust tíz beteg szervezetében mutatták ki.

Az év 5. hetében a legtöbb beteget Pest, Békés, Heves és Zala megyében, a legkevesebbet Nógrád és Bács-Kiskun megyében regisztrálták. A megelőző héthez viszonyítva a betegek orvoshoz fordulási gyakorisága Heves megyében megháromszorozódott, illetve duplájára nőtt Csongrád megyében – hangsúlyozta az OEK, de hozzátették: influenzaszerű megbetegedések tömeges előfordulásáról az 5. héten nem érkezett jelentés.

Mint írták, az 5. héten 97 influenzagyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot az OEK légúti vírus osztályára. Ezekben nyolc influenza B és két influenza A vírust azonosítottak. Az 5. héten a betegek több mint 43 százaléka volt 15-34 éves fiatal felnőtt, míg több mint 23 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott. A betegség tehát továbbra is a felnőtt korosztályt érinti leginkább, de az elmúlt héten már a betegek csaknem negyede volt 14 éven aluli gyermek, míg a 60 éven felüliek aránya alig több mint 9 százalék volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni