Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Június 04. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Természetes gyógymódok hasmenés ellen

Természetes gyógymódok hasmenés ellen

Fahéj és gyömbér: a hasmenés természetes ellenszerei

A hirtelen jelentkező rossz közérzet, hasmenés, étvágytalanság a gyomor-bélrendszeri gyulladás tünetei is lehetnek. Nézzük, miként gyógyítsuk!

Leggyakrabban a nem megfelelő kézhigiénia a betegség okozója, mely tünetei igen gyorsan jelentkeznek. A megfertőződés és az első tünetek, hányás, hasmenés megjelenése közötti lappangási idő rendszerint néhány óra.

Általános tudnivalók

A gyomor- vagy bélhurutnak is nevezett gyomor-bélrendszeri gyulladás (gastroenteritis) hátterében a gyomor és a vékonybél nyálkahártyájának gyulladása rejlik, de ritkán a vastagbél is érintett. Ha a gyulladás okát a táplálékból származó méreganyagok jelentik, ételmérgezésről beszélünk. De vírusok, olykor baktériumok -szalmonella-, vagy paraziták is szerepelhetnek a kiváltó okok között.

A betegség olykor érintkezés útján is terjedhet, például a toalett használattal. Ha nem megfelelő a kézhigiénia, a kórokozók a táplálékfelvétel során a szervezetbe kerülhetnek. Ezért van az, hogy az óvodákban rendkívül gyorsan terjed a betegség. A forró égövi országokban még az a veszély is fennáll, hogy a kórokozók a csomagolatlan vagy hűtetlen élelmiszerekben és az ivóvízben nagymértékben elszaporodnak.

A gyomor-bélfertőzés gyakran szövődmények nélkül lezajlik. A hányás, a hasmenés azonban igen nagy folyadék- és ásványianyag-veszteséggel jár. Az egészségügyi törvény előírja, hogy az orvosnak jelentenie kell az egészségügyi hivatal felé a szalmonellás eseteket vagy az EHEC-fertőzést (az Escherichia coli kórokozó baktériumtörzsei).

Tünetek
Rendszerint hirtelen fellépő és heveny hasmenés, hányás, hasi görcsök, rosszullét, étvágytalanság, gyakran súlyos gyengeségérzettel és rossz közérzettel. Csecsemők, kisgyermekek és idős emberek esetében mindig szükség van orvosi segítségre.

Természetes gyógymódok alkalmazása mellett az egy napnál tovább tartó hasmenéssel, hányással is fel kell keresni a háziorvost. Lehetséges szövődmények: Véres széklet, dehidratáció - a szervezet kiszáradása -, a veseműködés leállása, hipoglikémia vagy sokk, mert a folyadékveszteség hatására erősen lecsökken a vérmennyiség.

Természetes gyógymódok

  • Egyenlő arányban keverjük össze a következő növényeket: kamilla, közönséges párlófű, borsmenta, fahéj, továbbá egy ötödik összetevő - szederlevél, palástfű, libapimpó vagy áfonyalevél, tetszés szerint. Készítsünk nem túl erős teát, és naponta 3-szor fogyasszuk, nagyjából másfél órával étkezés után. A gyenge tea kíméli a beteg gyomrot. - Ha mód van rá, friss papaja szerepeljen az étrendben.
  • Bármely természetes gyógymódot választjuk, kiegészítésképpen időnként igyunk édesítetlen gyömbérteát: a frissen reszelt gyömbérgyökeret öntsük le forrásban lévő vízzel, és lefedve hagyjuk állni 10 percig. Leveseket, ragukat, mártásokat is ízesíthetünk gyömbérrel.
  • Vérontófű- vagy tölgyfakéreg-tinktúra: naponta 3-szor 10 cseppet vegyünk be étkezés után körülbelül 1 órával. Gyógyhatású készítmények: Belsőleg a széntabletták.
  • Ágynyugalom
  • Sok folyadék: könnyű, édesítetlen gyógytea, fekete tea, szénsavmentes víz. Ez különösen csecsemőknél, kisgyermekeknél és idős embereknél fontos, mert az ő szervezetük hamar kiszárad.

A növényi antibiotikumok hatásáról, alkalmazásáról mindent megtudhat kiadónk sikerkönyvéből, amit itt tud megrendelni.

Címkék: hasmenés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.