Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Május 02. 18:00, szombat | Bulvár
Forrás: hazipatika.com

Tévhitek a tésztáról

Tévhitek a tésztáról

Egyáltalán nem hizlalóak!
Az egészséges táplálkozást és a szénhidrátok, valamint a tésztafélék táplálkozásban betöltött szerepét illetően nagyon sok tévhit és helytelen információ kering a köztudatban.

Az egészséges táplálkozást és a szénhidrátok, valamint a tésztafélék táplálkozásban betöltött szerepét illetően nagyon sok tévhit és helytelen információ kering a köztudatban. Itt az ideje, hogy rendet rakjunk a fejekben!

Ahhoz, hogy az étrendünk biztosítani tudja a megfelelő tápanyagigényt, célszerű követni az egészséges táplálkozás "mankóinak" tekinthető táplálkozási ajánlásokat, melyek mindegyike megegyezik abban, hogy a legnagyobb mennyiségben elfogyasztandó tápanyagcsoportot a szénhidrátoknak kell kitenniük. Ez a teljes napi tápanyagigény 58%-át jelenti, átlagosan 300-400 grammot. Összehasonlításként 100 g száraztészta átlagos szénhidráttartalma 65-70 g, melynek legnagyobb része keményítő. Ugyanakkor a rendszeres, napi fogyasztásra szánt, nagy szénhidráttartalmú gabonafélék fogyasztási mennyisége hazánkban még mindig nem érte el a kívánatos szintet.

Száraztészták helye és szerepe az étrendben

Egyes források szerint a tésztát Marco Polo keletről hozta Európába felfedezőútja során, más adatok szerint a tészta hazája Szicília, innen terjedt el egész Itáliában. Az egyszerű alapreceptből - liszt, só és víz - azóta számos változat alakult ki. A hazai táplálkozási szokások és a magyar konyha jellegzetessége, hogy a tészta szinte minden étkezésben szerepel. Élvezhetjük köretként önmagában, esetleg mártással, vagy sütve, de saláta hozzávalójaként is. A legkülönfélébb alakú és ízesítésű lehet, például cső- vagy masni alakú, olasz, ázsiai vagy magyaros ízesítésű.

Lassan, de növekszik a kereslet, mind a tojással készült, mind a tojásnélküli tészták terén is. Hazánk gasztronómiai hagyományai miatt a tojásos tészták bírnak a legnagyobb részesedéssel a tésztafélék között, de a durumtészták kedveltsége sem elhanyagolható.

A tészta "bevonult" a tíz legkedveltebb élelmiszer közé, megelőzve a tejet, a teát és a sertéshúst. A népszerűség növekedésének csak részben oka a tésztaételek könnyű, egyszerű és gyors elkészíthető volta. További előnyei, hogy olcsó, tápláló és rendkívül sokoldalú.

Tésztafajták

A száraztészta gabonafélék őrleményeiből, vízzel, tojással vagy anélkül, esetleg egyéb anyagok felhasználásával (pl. színezőnek használt zöldségőrlemények), keveréssel, gyúrással, formázással és szárítással előállított élelmiszer, amelyek különböző formában, főzésre készen kerülnek forgalomba. Európában a búzaalapú tészták terjedtek el, de keleten gyakori a rizs- vagy babliszt alapú tészta is. Jellegzetessége, hogy általában a hosszan eltartható élelmiszerek körébe tartozik.

A tojással készült fajtáknál az egy kg liszthez adagolt tojások számát adják meg (2, 4, 8 tojásos tészta). A tojástartalom növelésével nem csak a tészta főzhetősége és állaga javul, hanem hozzáadódnak a tojás hasznos tápanyagai is. A tojás kiváló fehérjeforrás, tartalmazza a szervezet működéséhez szükséges összes aminosavat, valamint vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-forrásként sem elhanyagolható.

A durumbúzából készült tésztában általában nincs tojás, ennek ellenére rugalmas sikértartalmának köszönhetően hasonlóan jó állagú tészta készíthető belőle.

A fehérje és a keményítő aránya a búza fajtájától függően változik. A kemény, nagy fehérjetartalmú búzák közül különösen fontos a durumbúza, nagy fehérjetartalma miatt kiváló bizonyos száraztészták elkészítéséhez. A durumbúza lisztjét elsősorban spagetti, makaróni és egyéb, alakra formált tészták készítésénél használják. Minél több a tészta tojástartalma, annál nagyobb a fehérje-, zsír- és koleszterin-, valamint karotin-, B1- és B2-vitamin-tartalma, de annál rövidebb ideig tárolható.

A megfelelő választás
Általánosságként elmondható, hogy a finomabb tésztafajtákat a folyósabb, tejszínes mártásokhoz használjuk, míg az erőteljesebb tésztákat nehéz, sűrű, paradicsomos mártásokhoz. Az orsó, tollhegy vagy kerek alakú tészta kitűnően illik a nagyobb zöldség- vagy húsdarabokat tartalmazó mártásokhoz, egy vékony spagetti vagy makaróni a homogénebb szószokhoz.

Az egészséges táplálkozás jegyében

A hazai táplálkozási szokásokban a tésztafélék régóta kiemelkedő helyet foglalnak el, és ezt napjaink gasztronómiai változásai sem rontják. A táplálkozás-élettani kutatások friss eredményei eloszlatták azt a tévhitet, hogy a nagy szénhidráttartalmú tésztafélék az ún. hizlaló ételek közé tartoznak. Sőt, éppen a keményítő formájában jelenlévő szénhidrátok jelentenek táplálkozásbiológiai előnyöket. Tíz dkg nyers tészta kb. 350 kcal, főzés után mérve körülbelül 100-200 kcal.

Valójában a nagy szénhidráttartalma miatt bűnbaknak kikiáltott tészta energiatartalma elenyészik a feltétek energiatartalma mellett. Gondoljunk csak a zsíros túróval, tejföllel, sajttal és szalonnával vagy cukros dióval tálalt fogásokra. Egy nyers vagy párolt zöldségekkel, energiaszegény paradicsomszósszal elkészített tészta bármikor helyet kaphat az egészséges táplálkozásban.

A szárazon kimért 75-85 grammos tésztamennyiség a napi energiaszükséglet csekély részét teszi ki, mégis laktató étel készíthető belőle. Testmozgást vagy fizikai munkát végzők számára kifejezetten ajánlott étel, hiszen könnyen feltölthetők általa a kiürült szénhidrátraktárak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.