Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 26. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: HVG

Több ezer embert rúghatnak ki a kórházakból

Több ezer embert rúghatnak ki a kórházakból

Újabb lefaragás jöhet az egészségügyben: a Népszabadság szerint nyolc-tízezer embert küldhetnek el az ágazatból a kórházi kapacitások újraelosztása miatt.

Újabb lefaragás jöhet az egészségügyben: a Népszabadság szerint nyolc-tízezer embert küldhetnek el az ágazatból a kórházi kapacitások újraelosztása miatt. Részlegeket, telephelyeket, osztályokat zárhatnak be. Adminisztratív és műszaki dolgozókat, kisebb mértékben ápolókat és orvosokat is érinthet a leépítés.

A kórházvezetőknek megyei egyeztető fórumokon kell február végéig újraosztaniuk egymás között a feladatokat, a kormány indoklása szerint azért, hogy megszüntessék a párhuzamosságokat.

A Népszabadság szerint valójában viszont arról van szó, hogy nincs fedezet a járó- és fekvőbeteg-szolgáltatások ötödére. A cikkben példaként említik, hogy az egészségbiztosító 2007 óta ugyannyit, vagyis 140-150 ezer forintot fizet egy átlagos eset ellátásáért a kórházakban, miközben a valóságos költség már legalább 180 ezer forintra nőtt azóta.

Április után a kórházak elvileg már nem termelhetnek majd adósságot, a vezetőknek ennek betartásához azt ajánlják, hogy elbocsátásokkal és ágyleépítésekkel spóroljanak.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár egy korábbi háttérbeszélgetésen egyértelművé tette: ha nem nem tudnak megegyezni a feladatokról a megyei fórumokon, akkor a megyei kórházvezetők dönthetnek arról, hogy hol, milyen szolgáltatás szűnjön meg vagy maradjon.

Az ígéretek szerint egyetlen kórházat sem zárnak be, de a feladataikat átalakítják. A kórházi férőhelyek elosztásában Budapesten várható a legnagyobb feszültség, mert a fővárosban csak azok az intézmények maradhatnak teljes jogú kórházak, amelyek nonstop képesek sürgősségi feladatokat ellátni, illetve rendelkeznek egy megyei kórház képességeivel.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a Kossuth rádió 180 perc című műsorában cáfolta hétfőn, hogy a kórházi struktúra átalakítása miatt több ezer ember kerülne utcára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA