Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2021. Február 23. 12:41, kedd | Helyi
Forrás: OrientPress

Több mint 16 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon

Több mint 16 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon

Több mint 16 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarország mintegy 670 településének 911 helyszínén – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) az MTI-vel.

Az MME január végén a lakosság segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok országos felméréséhez. A beérkezett adatok alapján Magyarország 670 településén, 911 helyszínen 16 ezer 455 erdei fülesbagoly telelt – olvasható a közleményben.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, három óvoda és két iskola, összesen több mint ötszáz ember vett részt. Ebben az évben 149 olyan településről is érkeztek információk, ahonnan az előző évben nem, ezek közül 88-ban találtak fülesbaglyot.

Az évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idén az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók nagy száma. Kiderült, hogy a Magyarországon tartózkodó több mint 16 ezer füles bagoly legalább 4 millió – mezőgazdasági kárt is okozó – rágcsálót pusztított el a 2020/2021-es telelési időszakban. Ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének fontosságát.

Címkék: bagoly, telelő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.