Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2019. Október 02. 09:05, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Több mint húszféle rákot lehet kiszűrni egy új vérvizsgálattal

Több mint húszféle rákot lehet kiszűrni egy új vérvizsgálattal

A Harvard Egyetem kutatói egy olyan vérvizsgálatot fejlesztettek ki, amely a daganatok fejlődésével kapcsolatban álló genetikai változásokat azonosítja, méghozzá kitűnő pontossággal.

Közel 3600 vérmintán próbálták ki a vizsgálatot, amely az esetek 99,4 százalékában helyesen azonosította a betegeket, mindössze 0,6 százaléknál lett téves a diagnózis – olvasható a Daily Mail cikkei közt.

A tudósok azt remélik, a teszttel hamarabb lehet majd diagnosztizálni a betegségeket, így nagyobb esély lesz a gyógyulásra.

Egyelőre azonban még nem tudni, hogy a vizsgálatot mikortól kezdik hivatalosan alkalmazni.

A vizsgálat során a rendellenes metilációt azonosítják be, amely akkor történik, ha metilcsoportok kapcsolódnak a DNS-molekulákhoz. A metiláció szabályozza, hogy egy gén ki vagy be van-e kapcsolva, és bizonyos variációk a rákkal hozhatók összefüggésbe.

A tesztben a közel 3600 vérmintából 1530 darab származott rákos betegektől és 2053 darab egészséges emberektől.
A szűrést több mint húszféle rákbetegségre készítették el, ezek között volt a hasnyálmirigy-, a petefészek-, a vastagbél- és az emlőrák is.

A kutatás teljes anyagát az Európai Orvosi Onkológiai Társaság idei kongresszusán mutatják majd be Barcelonában.

A brit egészségügyi hivatal ígéretet tett arra, hogy 2028-ig a rákos beteget háromnegyedét még a betegség első vagy második stádiumában képesek lesznek diagnosztizálni. Ez azért fontos, mert korai diagnózis esetén a daganatok kisebbek és még nem alakultak ki áttétek, így nagyobb eséllyel gyógyíthatók.

Címkék: daganat, rák

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 29. 12:06, szerda | Helyi

Nem kell mindent kidobni, ami lejárt

Sokan már nyakig belevetették magukat a tavaszi nagytakarításba és szelektálásba.

2023. Március 29. 11:15, szerda | Helyi

A tavalyinál 11 százalékkal több a foglalás húsvétra a belföldi szálláshelyeken

Már csaknem 410 ezer foglalásnál tartanak a belföldi szálláshelyek, ami 11 százalékkal több a tavalyinál - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

2023. Március 29. 08:18, szerda | Helyi

Neves matekversenynek adott otthont a Batthyány iskola

A "Kecske kupa" nevet viselő matematika csapatverseny kétfordulós, melyben a Batthyány Lajos Általános Iskola versenyhelyszínként szerepelt.

2023. Március 29. 08:07, szerda | Helyi

Édes anyanyelvünk

Berecz Áron, a Batthyány Lajos Általános Iskola 7.a osztályos tanulója kimagasló teljesítményt nyújtott az Arany János Anyanyelvi Verseny országos döntőjében.