Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Szeptember 30. 09:26, péntek | Helyi

Több mint százmillió forint értékben adtak át helyi fejlesztéseket Gátéron

Több mint százmillió forint értékben adtak át helyi fejlesztéseket Gátéron

A Magyar Falu Program támogatásaiból, illetve a megyei Terület- és
Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából megvalósult beruházásokat adtak át csütörtök délután Gátéron.

A Faluházban megtartott rendezvényen Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester ismertette a település Magyar Falu Program keretében 2019 óta létrejött fejlesztéseit. Napelem került a Faluház épületére, klímafűtést szereltek be és korszerűsítették a villamoshálózatot, lefedték az épülethez tartozó teraszt, felújították az udvart és a hozzá tartozó melléképületet. A temetőben térköveztek, illetve új temetői utakat alakítottak ki, fejlesztették az óvodai játszóteret, közterületi karbantartó gépeket vásároltak, felújították a Községházát, valamint 410 méter hosszúságban járdát újítottak meg a Petőfi Sándor utca egy szakaszán. Mindezek a fejlesztések 67,7 millió forint támogatás felhasználásával valósultak meg, sok ember munkájának eredményeként jöhettek létre a településen.

Ezeken túl, 40 millió forint összegű megyei TOP támogatásnak köszönhetően elkészült a falu csapadékvíz-elvezető hálózat felújításának második üteme, amely révén Gátér leginkább belvízveszélyes részei váltak biztonságosabbá. A beruházások eredményeit vetítés keretében, egy-egy előtte-utána fotóval illusztrálta a polgármester.

Lezsák Sándor, Gátér országgyűlési képviselője méltatta a Magyar Falu Program szellemiségét: több mint 2000 kistelepülés valósíthatja meg évek óta azokat a helyi elképzeléseket, jogos igényeket állami közreműködéssel, amelyeket korábban önállóan nem tudtak volna létrehozni. Felidézte a liberális és konzervatív vidék-szemlélet különbözőségét: míg egyes liberális közgazdászok a falvakat középkori maradványnak tartják, amiket el kell törölni, addig a jelenlegi kormány szerint a kistelepülések a nemzet vérkeringésének szerves részei, azokat támogatni kell. A koronavírus járvány is erősítette azt az életérzést, miszerint a városi emeletes házakból inkább a kistelepülések kertes házaiban éljék az emberek a mindennapjaikat. A Magyar Falu Program célja vonzóvá tenni a kistelepüléseket. A program eredményeit visszaigazolja, hogy a falvak többségében elindult a lakosság számának emelkedése. – A ma délutáni ünnepségen egy kistelepülés nagy csodái kerülnek átadásra – összegezte gondolatait az Országgyűlés alelnöke.

Az eseményt követően lehetőség volt megtekinteni a Gátér helyi értékeit bemutató állandó kiállítást a Polgármesteri Hivatal udvarában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.