Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2013. Június 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább vághatja az alapkamatot a magyar jegybank

Tovább vághatja az alapkamatot a magyar jegybank

Elemzők szerint újabb, 25 bázispontos kamatcsökkentés mellett dönthet keddi kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, s így az alapkamat újabb történelmi mélypontot jelentő 4,25 százalékra csökkenhet. Összhangban a piaci konszenzussal, 25 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak a CIB Bank elemzői is, az elmúlt napok negatív piaci tendenciái ellenére.

A fundamentumokban a májusi kamatdöntés óta nem állt be jelentős fordulat: bár az idei évben már szerény bővülést mutathat a GDP, a növekedés továbbra is lanyha marad, amihez kedvező inflációs kilátások párosulnak. Az MNB számára releváns időhorizonton a pénzromlási ütem a célérték alatt maradhat, így a növekedési és inflációs kép teret enged a monetáris kondíciók folytatódó lazításának. A következő időszak kamatdöntéseit azonban elsősorban az ország kockázati megítélésének változása, a forint árfolyam és az állampapír piaci folyamatok befolyásolhatják. A Fed monetáris politikájával kapcsolatos várakozások nyomán az elmúlt hetekben egy viszonylag jelentős korrekció bontakozott ki a kockázatosabb eszközosztályokban, a feltörekvő piacok megítélése érezhetően romlott, és ez a hazai befektetési eszközök teljesítményére is rányomta a bélyegét. Az EUR/HUF kurzus újra megközelítette a 300-as szintet, az állampapír piaci hozamok pedig a májusi MT ülés időpontjához viszonyítva 50-10 bázisponttal kerültek feljebb, miközben a CDS felár is emelkedett. A CIB Bank szerint ugyanakkor ezek a tendenciák még nem lesznek elegendőek arra, hogy az MNB szünetet tartson a kamatcsökkentési ciklusban: néhány hónapja ennél gyengébb árfolyamszint mellett is tovább faragták az alapkamatot, az állampapír piacon pedig az emelkedő hozamok ellenére egyelőre nem mutatkoznak olyan feszültségek, amelyek a biztonságos finanszírozást veszélyeztetnék.

Az OTP Bank treasury sales munkatársa Fekete Ákos szerint, ha a piacok megnyugodnak, maradhat a kamatvágás, tehát újabb 25 bázisponttal csökkenhet az irányadó ráta. Ha idegesebb lesz a hangulat, akkor azonban akár meg is szakadhat a kamatcsökkentési periódus.

Címkék: bank, gazdaság, kamat, mnb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni