Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Május 04. 05:01, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tovább vizsgálódik a szennyezett fűszerkömény ügyében a Nébih

Tovább vizsgálódik a szennyezett fűszerkömény ügyében a Nébih

Tovább vizsgálódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a mérgező gyomnövénnyel, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény ügyében, a hatóság azt már kiderítette,

hogy az eddig fellelt őrlemények egyiptomi származásúak voltak - közölte a Nébih csütörtökön az MTI megkeresésére.

A Nébih vizsgálja az április 25-ikei esetet, amikor atropin tartalmú fűszerköménnyel készült étel fogyasztása miatt ételmérgezés történt egy budapesti étteremben. Ekkor 19-en betegedtek meg, mindannyian fűszerköménnyel ízesített gulyáslevest fogyasztottak. Emellett folyamatban van a fűszerkömény élelmiszerláncon belüli nyomon követése, a termeléstől a csomagoláson át a felhasználásig.

A hivatal laboratóriumában az éttermi és a forgalmazó helyeken vett minták vizsgálata még folyamatban van, de az előzetes eredmények szerint az éttermi gulyásleves mintája és az egyik forgalmazónál mintázott őrölt kömény tételek is atropint tartalmaznak. A hivatal soron kívül további mintákat vett és vesz jelenleg is fűszerkömény-felhasználóknál és -forgalmazóknál, megvizsgálja ezek atropintartalmát.

A Nébih javasolja, hogy a vizsgálatok befejezéséig a főzéshez mindenki az őrölt kömény helyett a szemes köménymagot használjon, és felhasználás előtt alaposan nézze át, hogy nem tartalmaz-e szennyeződést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni