Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. December 24. 04:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Továbbra is a migráció foglalkoztatja leginkább az európai közvéleményt

Továbbra is a migráció foglalkoztatja leginkább az európai közvéleményt

Továbbra is a bevándorlás kérdése foglalkoztatja leginkább az európai közvéleményt - derül ki az Eurobarométer szerdán közzétett őszi összesítéséből.

A számok azt mutatják, hogy a nyáron közzétett felmérésekhez képest húsz százalékponttal többen jelölték meg ezt az unió előtt álló legjelentősebb kihívások között, összesen 58 százalék tartja fontosnak a kérdést.

A korábbinál 8 százalékponttal többen, 25 százalék nevezte meg a terrorizmust ilyen kihívásként. Harmadik helyen, némileg visszaesve szerepel a gazdasági helyzet, amelyet a munkanélküliség követ.

A tagállamokra bontott adatokból az derül ki, hogy Portugáliát leszámítva minden uniós országban a bevándorlást tartják a legtöbben égető fontosságú kérdésnek. A portugálokat a költségvetési helyzet foglalkoztatja leginkább, és csak utána következik a migráció és a munkanélküliség.

Az adatok tanúsága szerint az unió lakói különbséget tesznek a belső szabad mozgás és a bevándorlás között. Míg az unió más országaiból érkező bevándorlókhoz a többség pozitívan áll, az unión kívülről érkező bevándorlókkal szemben inkább elutasítóak az emberek. Az unión belüli szabad mozgást minden tagállamban elsöprő többség támogatja.

Az Eurobarométer arra is kitér, hogy a legtöbb megkérdezett szerint mind tagállami, mind uniós szinten többet kell tenni az illegális bevándorlás ellen, és a nagy többség támogatja az egységes európai migrációs politika megalkotását.

Magyarországon 68 százalék nevezte az unió előtt álló jelentős kihívásnak a bevándorlás ügyét, 34 százalékot foglalkoztat a terrorizmus, és a megkérdezettek 15 százaléka említette a gazdasági helyzetet. Országos szinten viszont Magyarországon a munkanélküliséget nevezték meg a legtöbben fontos kérdésnek, és csak azt követi a migráció. A gazdasági helyzetet és az egészségügyi és szociális biztonság ügyét 23-23 százalék említette.

Rendkívül nagyok az eltérések a gazdasági helyzet megítélését illetően az uniós tagállamokban. Összességében valamivel többen, de még így is csak a kisebbség gondolja úgy, hogy a gazdaság helyzete jó; a megkérdezettek 57 százaléka szerint rossz a gazdasági helyzet.

Tíz olyan ország van az EU-ban, ahol a közvélemény többsége kedvezően nyilatkozott a gazdasági helyzetről. Németországban, Máltán, Luxemburgban, Dániában, Hollandiában és Svédországban az emberek több mint háromnegyede szerint jó a helyzet. Magyarország azok között az országok között van, ahol az emberek többsége kedvezőtlennek tartja a gazdasági helyzetet. Itthon 69 százalék véli úgy, hogy inkább rossz állapotban van a gazdaság, míg 29 százalék szerint nincs. Négy országban, Bulgáriában, Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban az emberek kevesebb mint tizede ítéli meg pozitívan a gazdasági helyzetet, utóbbiban mindössze 3 százalék vélekedik így.

A következő egy évre vonatkozó várakozásokat illetően viszont a többség az unióban úgy véli, hogy hazájában és az unióban egyaránt vagy javulni fog a gazdasági helyzet, vagy ugyanolyan marad; romlásra csak a válaszadók mintegy negyede számít, igaz, most többen vannak, mint fél évvel ezelőtt. Saját munkahelyével és pénzügyi körülményeivel kapcsolatban a nagy többség nem vár változást.

Továbbra is jelentős többség támogatja viszont az eurózónát, vagyis azt, hogy Európában létrejöjjön a gazdasági és monetáris unió, amelynek egyetlen fizetőeszköze van. Az euróövezeten belül 68, az unió egészében 56 százalék támogatja a gazdasági integrációt, és az unióban 37 százalék, az euróövezetben pedig 26 százalék van ez ellen. Magyarországon a relatív többség támogatja az egységes gazdasági unió és az euró gondolatát; 7 százalék bizonytalan, 49 százalék van mellette és 44 ellene. Bulgária, Lengyelország, Dánia, Svédország, az Egyesült Királyság és Csehország azok a tagállamok, ahol a közvélemény többsége nem ért egyet az eurózóna gondolatával.

A felmérés kitért az EU és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi és beruházási egyezményre is, amelynek megkötését az adatok tanúsága szerint 53 százalék támogatja.

A kutatás készítői az EU megítélésére is rákérdeztek. A számok azt mutatják, hogy 37 százalék ítéli meg pozitívan az EU-t, nagyjából ennyien semlegesen, 23 százalék pedig negatívan látja az integrációt. Magyarországon 39 százalék megítélése kedvező az EU-ról, és a válaszadók 20 százaléka ítéli rossznak az Európai Uniót.

Az adatokból az is kiderül, hogy csökkent az állampolgárok bizalma az uniós intézmények, valamint a tagállami kormányok és parlamentek iránt, de továbbra is többen bíznak az EU-ban, mint saját kormányaikban és törvényhozásaikban, bár ehhez a kérdéshez az Eurobarométer nem közölt országokra lebontott adatokat. Ennek ellenére a többség úgy véli, hogy véleménye nem számít az unióban. Magyarországon például 62 százalék gondolja így. A többség ugyanakkor a legtöbb országban bizakodó az integráció jövőjét illetően, és a többség szinte mindenhol azt mondta: az EU állampolgárának érzi magát.

Az európai integráció legjelentősebb eredményének a legtöbben a tagországok közötti békét nevezték, amelyet szorosan követ a tőke, a személyek, szolgáltatások és áruk szabad áramlása az Európai Unión belül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése