Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Október 02. 08:27, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Tudósokból nincsen hiány a Móra Ferenc Gimnáziumban

Tudósokból nincsen hiány a Móra Ferenc Gimnáziumban

Szeptember 30-án a Móra Ferenc Gimnázium is bekapcsolódott az országos szintű Kutatók éjszakája programsorozatba

melyben a felsőoktatási intézmények, iskolák, kutatóhelyek, múzeumok kínáltak programokat a kutatói pálya és a természettudományok népszerűsítésére.

A délután folyamán a gimnázium fizika-kémia-matematika szakos pedagógusai és a Természettudományos Laboratórium munkatársai a "Kutatók Éjszakája a Móra Gimiben" című program keretei között várták az érdeklődőket.

A fizikától a hajam is égnek áll programsorozaton kísérleteket végeztek a fizika tagozatos diákok tanárnőik segítségével. Óriási sikere volt a száraz jégnek, aminek beszerzése igaz nem volt egyszerű feladat, de ennek segítségével különböző kísérleteket hajtottak végre a délután folyamán pl. a hőtágulás, a hűlés, a száraz szén-dioxid szublimációjának szemléltetésére.

Ezen kívül a „Bezzeg az én időmben” szlogennel a Tudósok Klubja foglalkozáson a tanulók 1 órán át híres tudósok bőrébe bújva meséltek életük fontos momentumairól és kísérleteikről. Így például jelen volt Rosalind Franklin a DNS Fekete Asszonya, aki felfedezte ugyan a DNS röntgenkrisztallográfiás képét, de miután a kollégája Wilkins rögtön átvitte az információkat Watsonnak és Cricknek, így később ők hárman kapták a Nobel-díjat. De szerepelt Madame Curie kémia fizikus, aki egyedülálló abban, hogy nőként két Nobel-díjat is kapott. Az ő nevéhez a radioaktivitás felfedezése fűződik.
Másik fontos állomása volt a programsorozatnak a „Robot-olok”, ahol a legorobotok programozásáról tudhattak meg érdekes információkat az érdeklődők, de a vállalkozó kedvűek próbára is tehették ügyességüket a technikai eszközök programozásával.

A természettudományos labor ajtaja szintén egész délután nyitva állt a látogatók előtt, ahol egyszerű fizikai és kémiai kísérleteket végezhettek, mintegy tudományos sétát téve a gimnáziumban 2-3 éve működő laborkomplexumban – tudtuk meg Hajagos-Tóth Veronika biológia-kémia szakos tanárnőtől.

A nyitott nap lehetőséget adott arra, hogy mind a szülők, mind pedig a gyerekek megismerkedhessenek a Móra Ferenc Gimnáziummal. Városunkban egyedül a gimnázium kapcsolódott be az országos programsorozatba.

Az izgalmas kísérletek és látnivalók által nem kizárólag a továbbtanulók csábítását tűzte ki célul az iskola, hanem szeretett volna egy olyan programot adni a városlakóknak, ami eltér a hagyományos, megszokott szórakozási lehetőségektől.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA