Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 18. 07:29, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Túlszámlázta a Főtáv a fűtést

Túlszámlázta a Főtáv a fűtést

Gyanús okiratokra hivatkozva próbál tartozást behajtani a követeléskezelő.

Évekig túlszámlázott fogyasztóinak a Főtáv, majd a nem fizetők tartozásait igencsak vitatható módon adta át követeléskezelőjének. Demszky Gábor volt főpolgármester idejében előfordult, hogy még a városháza fűtését is a panellakók fizették, a távfűtő pedig milliárdokkal támogatott egy olyan alapítványt, amelynek elvileg a rászorulók segítése lett volna a feladata, mégis értékpapírokban tartotta a megszerzett pénz jelentős részét.

A Főtáv 2006-ban indokolatlanul kezdte emelni árait, díjaiba olyan összegeket is beleépített, amelyeket – az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint – hivatalosan nem terhelhetett volna a fogyasztókra. Ilyen volt például az új fogyasztók bekötésének költsége, az alapítványi támogatások és az üzleti ajándékokra fordított összegek. Az áremelések mértékét jól szemlélteti: a távhőszolgáltatás díja az átlagos lakossági fogyasztó esetében 2008-ban már 82 százalékkal haladta meg a 2004-es összeget.

Egy fogyasztó a fenti rendellenességek miatt szándékosan nem fizetett, ami miatt a Főtáv követeléskezelője pert indított ellene; ügyét ma tárgyalja a bíróság. Kocsis Csaba évek óta tartó szélmalomharcába a több mint 200 ezer érintett közül egyre többen bekapcsolódnának. Ennek érdekében már alakulóban is van egy főleg jogászokból, közgazdászokból és közigazgatási szakértőkből álló civil kezdeményezés.

A távhő, a gáz és az áram lakossági ára jelenti a legnagyobb költséget a családok havi kiadásaiban. Ezért is csökkentette a kormány januártól 10 százalékkal az energiaárakat. A T. Ház kedden tárgyal arról a javaslatról, amely rögzítené a mérséklést, és kiterjesztené azt a víz-, a csatorna- és a hulladékszállítási díjakra. Igaz, a szolgáltatók a bíróságon megtámadták az árképzéssel kapcsolatos döntést, nehezményezték ugyanis, hogy a különadókat nem terhelhették a fogyasztókra. Két hete a törvényszéken a gázszolgáltatók számára kedvező döntés született, és ma az áramszolgáltatók beadványával kapcsolatban is határozhatnak. Ez azonban nem veszélyezteti a rezsicsökkentést – a kormány egy törvénymódosítással ezt megakadályozta.

További részletek a hétfői Magyar Nemzetben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során