Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2021. November 24. 12:39, szerda | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Turisztikai Központot adtak át Petőfiszálláson

Turisztikai Központot adtak át Petőfiszálláson

2021. november 22-én átadásra került Petőfiszállás legöregebb tanyasi iskolájában kialakított Turisztikai Központ és az ezzel egybekötött állandó kiállítás.

A frekventált helyen elhelyezkedő épület mostantól fogadja az ideérkező látogatókat. A kutatások szerint az épületben az 1800-as évek végén már folyt tanítás. Az iskolai rendszer központosítása következtében az iskola magántulajdonba került, és az évek folyamán számos gazdája volt. Végül 2019-ben a petőfiszállási önkormányzatnak lehetősége adódott az ingatlan megvásárlására, és elkezdődhetett az iskola újjászületése.

Az egykori iskola felújításánál fő szempont volt az egyházi elemek elhelyezése, amit a Pálosszentkúti Plébánia szakmai útmutatása segített. Ennek fényében került kialakításra egy kis kápolna, amelyben a Mária Múzeum által felajánlott kegytárgyak láthatók. Ezen felül megtekinthető az épületben egy folyamatosan bővülő, helyi értékeket bemutató állandó kiállítás is, melynek egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a település helytörténeti értékeire és turisztikai látnivalóira.

Az ünnepélyes átadó késő délután vette kezdetét, melyen mind a meghívott személyek, mind a település lakói közül sokan részt vettek. Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Fónagy János miniszterhelyettes, Bartos Mónika miniszteri biztos, Puskás Antal Pálos tartományfőnök, Sipos Krisztina Carmen járási hivatalvezető asszony, Csúcs Áron, a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás ügyvezetője, Nemzeti Művelődési Intézet vezetője és munkatársai, Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, Mondi Miklós – MÁV Zrt. Szegedi Pályavasúti igazgató.

Ünnepi beszédet mondott Szász János polgármester, aki kiemelte a tanyasi iskolák megmentésének fontosságát, hiszen ezzel a fejlesztéssel nemcsak az épület került felújításra és ezzel megmentésre, hanem fontos értéket képvisel a helyi látnivalók megismertetése céljából. A fejlesztést a Petőfiszállás Községi Önkormányzat a Magyar Pálos Renddel és a Kalocsa-Kecskeméti Érsekséggel közösen valósította meg. A harangot - mely szintén elhelyezésre került az épület udvarán - a Bugaci Gazdakör adományozta a településnek.

Ezt követően Bartos Mónika beszédében kiemelte a tanyasi életforma szépségeit és nehézségeit, de mindenképpen fontos feladatnak érzi a tanyák megmentését, hiszen egy ilyen épületben a múlt, a jelen és a jövő találkozik.

Puskás Antal tartományfőnök is megosztotta gondolatait a jelenlevőkkel, majd felszentelte a megújult épületet. Ezután a látogatók körbejárhatták a kiállítási termeket és a kiállított gyűjteményt.

A Szegedi Úti Iskola hétközben 08:00 és 16:00 óra között szabadon látogatható, minden érdeklődőt szeretettel várnak a falu kapujában található tanyasi épületbe.

(Forrás: petofiszallas.hu / cikk: Nagy Tímea / képek: Nagy Tímea, Berecz Judit)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 02. 09:56, csütörtök | Helyi

Remekeltek a Mezgések a Hagyományos sütemények versenyén

Hosszas kiesés után idén ismételten megrendezésre került a Cukrász Hagyományőrző Verseny.

2021. December 02. 09:53, csütörtök | Helyi

Informatika versenyen jártak a Batthyány Iskolások

November 23-án informatikai versenyre hívta az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóit a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium.

2021. December 01. 22:18, szerda | Helyi

Festménykiállítás a sportcsarnokban

A Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. Kulturális Programirodája és a Holló László Képzőművészeti Kör együttműködve MEGHÍV minden sportot és művészetet kedvelő félegyházi lakost „sportos” festménykiállítására.

2021. December 01. 17:20, szerda | Helyi

Novemberben is sikeresen szerepeltek a Koppányok