Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 11. 09:24, vasárnap | Belföld
Forrás: - szerk. -

Új rekord a barlangászoknál

Új rekord a barlangászoknál

A Szinva Barlangászok egy csoportja a Bükk hegységben új rekordot állított fel: 275 méter mélyre jutottak le, ennél mélyebbre hazánkban barlangászoknak még nem sikerült leereszkedniük.

A Szinva Barlangászok egy csoportja a Bükk hegységben új rekordot állított fel: 275 méter mélyre jutottak le, ennél mélyebbre hazánkban barlangászoknak még nem sikerült leereszkedniük. A Bányás-barlangnak nevezett rész mélysége megfelel egy 90 emeletes ház magasságának. A csapat azonban még ennél is többre vágyik. Feltételezik, ugyanis, hogy 300 méter mélységben egy patak található, a következő cél pedig annak elérése. A Bányász-barlang feltárása egyébként az 1960-as években indult, akkor közel 90 méter mélységig jutottak. A mostani rekordon négy éve dolgozik a csaknem harmincfős csapat. Akciójuk nem veszélytelen, hiszen előfordulhat, hogy a levegő szén-dioxid koncentrációja megugrik, s a barlangászok akár meg is fulladhatnak. A kutatók azonban elszántak! Jelenleg még körülbelül 20-30 méteres távot akarnak megtenni lefelé, hogy eljussanak ahhoz a bizonyos patakhoz, s legnagyobb vágyuk, hogy majd annak nyomvonalán, abban gázolva eljutnak egészen a Szinva-forrásig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár