Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Május 16. 13:34, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Új térplasztika ékesíti Félegyháza északi kapuját

Új térplasztika ékesíti Félegyháza északi kapuját

Méltó térplasztika köszönti az 5-ös úton Kecskemét felől városunkba érkezőket, melynek ünnepélyes átadására ma (május 16-án) történt meg.

A Petőfi lakótelep szomszédságában, a körgyűrűnél elbontásra kerülő Petőfi szökőkutat sajnos a súlyos mohásodás és algásodás miatt csak meglehetősen agresszív vegyszerekkel lehetett tisztán tartani. A szél azonban ezt az anyagot a környező növényzetre is átvitte, melynek következtében azok sorra elpusztultak. Az elbontást követően a szökőkút a KVI telephelyére került, míg a gépészet maradt a beépítés helyén. Ez a továbbiakban a térplasztika közvetlen környékére telepített növények vízellátását fogja ellátni.

Csányi József polgármester az ünnepélyes átadón így fogalmazott: “Pár évvel ezelőtt ezen a helyen a racionalitás teljes hiányában és a választások kapkodásában felállítottak egy olyan térplasztikát, ami különösebben a városban nagy sikert nem aratott. Ezért Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata a helyi lakókkal és a környékbeliekkel összefogva elgondolkodott azon, hogy mit is lehetne ezen a helyen felállítani. Azt gondoltuk, hogy a város északi bejáratánál az egyik legjobb térplasztika, amely megjelenhet, az a város címere, ami köszönti a hozzánk érzekőket, vagy épp a hazatérőket, egyes esetekben pedig a városból távozóktól búcsúzik el.”

Az új alkotás szintén Bozóki István kőfaragó mester, díszítő szobrász műve. A képviselő testület még a 2016-án tartott őszi ülésén hozott határozatot a régi szökőkút elbontásáról és az új térplasztika elhelyezéséről. A tervek már ezt követően elkészültek Szabó Ildikó művésztanár közreműködésével.

A címert tartó két holdsarló Félegyháza egyik legősibb jelképét, a Sarlós Boldogasszony Templom szimbólumát jeleníti meg, de egyúttal utal a város mezőgazdasági kötődésére is. Alapos és átgondolt tervező munka áll az alkotás mögött, hiszen Csányi József polgármester személyes kérésére Félegyháza címerét igyekeztek úgy megjeleníteni, hogy az egyrészt a térben körbejárható és minden irányból értelmezhető legyen, másrészt jelképrendszerét tekintve is méltó legyen városunkhoz.

Az ünnepélyes átadáson Csányi József polgármester mellett Horváth Gábor, a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője is elismerően szólt városunk északi kapuját ékesítő alkotásról, melyhez fogható jelkép nem található Kiskunfélegyháza egyetlen intézményén, illetve közterületén sem.

Az esemény fénypontjaként - a Százszorszép Óvodába járó gyermekek és óvónőik kedves táncos műsorát követően - Csányi József polgármester vágta át jelképesen a nemzeti színű szalagot az alkotás átadásaként. Végezetül a polgármester kosárkából minden kisgyermeknek ajándékot adott és megköszönte a részvételüket.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA