Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 25. 11:53, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Újabb szúnyogirtás a Balatonnál

Újabb szúnyogirtás a Balatonnál

Csütörtökökön megkezdődött az idei negyedik kémiai szúnyogirtás a Balatonnál, és várhatóan két hét múlva újabbra lesz szükség - nyilatkozta a munkát irányító szakértői csoport vezetője az MTI-nek.

Sáringer-Kenyeres Tamás kifejtette, a nyár eleji csapadékos időjárás kedvezett a szúnyogok elszaporodásának, ezért idén, a korábbi évekhez képest több gyérítésre lesz szükség, amihez megvan a szükséges anyagi fedezet. Eddig egy biológiai és három kémiai irtást rendeltek el, az utolsót alig két hete.
Mivel a szakértők által ellenőrzött, egy személyre eső csípések száma a hét elején meghaladta a 30-40 darabot, újabb kémiai irtást rendeltek el, hogy mire a csípések száma 50 fölé emelkedik, megkezdődhessen a munka. A nyár folyamán várhatóan további két-három kémiai irtásra lesz még szükség (tavaly elegendő volt négy kémiai beavatkozás).
A gyakoribb kémiai irtás nem veszélyeztetheti a térség méhészeinek állatállományát, hiszen őket a települések jegyzőin keresztül a bevetések előtt 3 nappal kiértesítik, így meg tudják óvni méhcsaládjaikat.
A mostani irtást 5764 hektáron végzik el.
Az idén a korábbinál több pénz, 100 millió forint áll rendelkezésre a balatoni szúnyogirtásra és a térség lárvatenyésző helyeiről készült térképeinek frissítésére. A Magyar Turizmus Zrt. és a Balatoni Szövetség által megkötött szerződés értelmében az állam a korábbi 25-35 millió forint helyett 50 millió forintot biztosít a feladat elvégzésére, amelyhez az üdülőrégió önkormányzatai ugyanekkora összeget tesznek hozzá.

Címkék: balaton, irtás, szúnyog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során