Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Július 14. 16:34, kedd | Bulvár
Forrás: Szabad Föld

Újabb veszélyes kártevő jelent meg az országban

Újabb veszélyes kártevő jelent meg az országban

Újabb komoly kártevővel kénytelenek szembenézni a magyar és a baranyai szőlőtermelők. Megtelepedett az országban az amerikai lepkekabóca, s ezt komolyan kell venni.

Újabb komoly kártevővel kénytelenek szembenézni a magyar és a baranyai szőlőtermelők. Megtelepedett az országban az amerikai lepkekabóca, s ezt komolyan kell venni.

Bock József, a villányi borvidék elnöke a baon.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a lepkekabócák jellemzően a szőlőfürt tengelyét szívogatják és viaszszállal hálózzák be a növényt. Feltétlenül védekezni kell ellenük felszívódó rovarölő szerrel, mert tönkreteszik az ültetvényt. A veszély komolyságára jellemző, hogy a kártevő elszaporodása egy-egy növényen végső esetben az egyed végét jelenti, ugyanis a védekezés egyik leghatékonyabb módja a beteg növények elkülönítése, megsemmisítése.

Az amerikai lepkekabócát hazánkban először Budapesten figyelték meg 2004-ben, azóta jelentős terjedését és elszaporodását tapasztalták. Július közepétől jelennek meg a felnőtt egyedek, a növények hajtásain táplálkoznak, és zavarásra pattanva menekülnek. Magyarországon eddig közel 100 növényfajon, köztük lágy- és fásszárú fajokon figyelték meg. A közterületre gyakran ültetett növényfajok közül az ostorfán, vadgesztenyén, juharon, hárson, kőrisen, akácon, platánon, eperfán gyakori. Házi- kertekben szőlőn, őszibarackon, birsen is károsít. Előfordulásukra leggyakrabban a növények hajtásán, a levelek fonákján található fehér viaszváladék hívja fel a figyelmet. Az országban idén sajnálatos módon több hagyományos szőlőtermőterületen is felütötte a fejét a kártékony rovar.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.