Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Június 24. 07:05, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Párizs, Berlin, Kijev és Moszkva azonnali tűzszünetre szólított fel

Ukrán válság - Párizs, Berlin, Kijev és Moszkva azonnali tűzszünetre szólított fel

A francia, az orosz, az ukrán és a német diplomácia vezetője a kelet-ukrajnai "katonai feszültség gyors csökkentésére és az azonnali tűzszünetre" szólított fel kedd este.

Az úgynevezett normandiai négyek külügyminisztereinek párizsi megbeszélését követően kiadott nyilatkozat szerint a felek "megerősítették, hogy ragaszkodnak a minszki egyezmény teljes körű végrehatásához". A közös deklarációban a négy politikus kifejezte "mély aggodalmát a donyecki biztonsági helyzet súlyosbodása miatt".

"A gyors feszültségcsökkentésre és az azonnali tűzszünetre szólítunk fel, amelynek köszönhetően politikai, humanitárius és társadalomgazdasági téren is előrelépés történhetne" - hangsúlyozták.

A párizsi egyezetésre egy nappal az után került sor, hogy az európai uniós országok külügyminiszterei luxembourgi tanácskozásukon vita nélkül jóváhagyták azt a korábban nagyköveti szinten már megszületett megállapodást, miszerint jövő év január 31-éig meghosszabbítják az Oroszország ellen Kelet-Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankciókat.

A négy külügyminiszter arra is emlékeztetett a közleményében, hogy "a nehézfegyverek visszavonását minden félnek teljes mértékben tiszteletben kell tartania". Üdvözölték a biztonsági kérdéseket érintő munkacsoport összehívását július 2-ra, és a szembenálló feleket arra kérték, hogy június 26-ig egyezzenek meg a harckocsik és egyes, 120 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi fegyverek visszavonásáról. A visszavonásnak a következő hetekben meg kell történnie - írták a tárcavezetők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.