Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Március 15. 07:34, szerda | Külföld
Forrás: mti

Uniós biztos: szükség van a legális, szabályozott migrációra

Uniós biztos: szükség van a legális, szabályozott migrációra

Az EU-nak szüksége van a legális, és a szabályozott migrációra, ezért ragaszkodunk az illegális bevándorlás megelőzéséhez és a visszatérítések fokozásához, hogy ehelyett a legális útvonalakon történő migrációba fektethessünk be - jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Strasbourgban.

Johansson az illegális migráció kezelésével kapcsolatos legújabb bizottsági ajánlásokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az illegális bevándorlók visszaélnek az európai menekültügyi rendszerrel azáltal, hogy ha egyik országban elutasítják menedékkérelmüket, egyszerűen fogják magukat és egy másik tagálamban bukkannak fel, ahol ismét beadhatják a menekültstátusz iránti igényüket. "Ezeket a kiskapukat be kell zárni" - hívta fel a figyelmet.

A biztos felszólította a tagállamokat egymás kitoloncolási határozatainak kölcsönös elfogadásra, amelyekkel kapcsolatban a bizottság ajánlásokat fogalmazott meg. Ezek értelmében a Schengeni Információs Rendszer segítségével a tagállamok azonnali értesítést kapnának egymástól a nem uniós állampolgárok státuszával kapcsolatos döntésekről.

Johansson szerint tavaly, a nemzetközi védelemre nem jogosultaknak csupán 21 százalékát küldték vissza származási országukba. "Hátráltatja a menekültügyi rendszert és aláássa a bizalmat, ha ezeket az embereket nem küldjük vissza. A menedékjog iránti kérelemhez való jog védelme érdekében meg kell mutatnunk, hogy megfelelően kezeljük azokat, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre" - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy tavaly 340 ezer kitoloncolási határozatot hoztak az EU-tagállamokban, de csak az esetek 60 százalékában vették fel a hatóságok a kapcsolatot a migránsok hazájával visszafogadásuk érdekében. "Jobb együttműködésre van szükségünk a többi országgal, hogy javítsuk ezeket az arányokat" - tette hozzá.

Fotó: Pixabay

Címkék: bevándolrás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.