Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Május 22. 10:03, hétfő | Helyi
Forrás: Szerk.

Ünnepi testületi ülés keretében adták át a városi elismeréseket

Ünnepi testületi ülés keretében adták át a városi elismeréseket

A Városalapítók hete programsorozatának minden évben kiemelkedő eseménye az ünnepi testületi ülés, melynek keretei között átadják a városi elismeréseket.

Idén május 21-én, délelőtt az ünnepi szentmisét követően, a városháza dísztermében nyújtották át a 2023. évi városi elismeréseket és a Holló-díjakat is.
Az egybegyűlteket Csányi József polgármester köszöntötte:

– Minden település életében van egy ünnep, amely magasztos és felemelő. Kiskunfélegyháza esetében ez az ünnep a Városalapítók hete, amely minden évben a visszatekintés és a remény örök pillanata. Nekünk, kiskunfélegyházi polgároknak, becses hagyományként és üzenetként marad meg az a 278 évvel ezelőtti nap, amikor kihirdették a redempció törvényt. Ettől kezdve a kiskun terület ismét önálló, szabad közigazgatási területté vált, amelynek Kiskunfélegyháza lett a székhelye.

A mi városunk csöndes, de amikor szól, akkor szavai örök emléket írnak a történelem nagykönyvébe: ez a város egyengette Petőfi lépteit, ez a föld ringatta bölcsőjét Móra Ferencnek, Holló Lászlónak, itt buzdított Kossuth, s „üdvözölte a csatákban megbarnult haragos kunokat!” Kiskunfélegyháza sokak szülőföldje, de a városnak nem mindig volt elég ereje, hogy mindenkit itt tartson, mindent megtartson. Akik elkerültek innen, mindig jó szívvel gondolnak a városra, és büszkén hirdetik: én félegyházi vagyok! Félegyházi, aki még a Rózsakertre is emlékezik, aki még a Fürdőszállóban vigadott, oly sokat sétált a platánok alatt, mennyi majálist megélt a Parkerdőben, ezt mind csak az érti, aki félegyházi.

Ezek a képeink a távoli és közelmúltból, a jelenből, de a városnak világos jövőképe is van. Olyan jövőképe, amelyben a mindennapi hősök szerepe meghatványozódik. Nemes és szép feladat azon emberek, közösségek elismerése, akik sokat tettek, tesznek Kiskunfélegyháza városáért – mondta köszöntőjében Csányi József polgármester.

Ezt követően Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, az értéktár bizottság tagja a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság döntése alapján ismertette a városi értéktár gyűjteményébe választott helyi értékeket.

– A Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság szervezi a városban fellelhető nemzeti értékek azonosítását. Az elmúlt évek során 98 olyan tárgyi és szellemi, kulturális örökségi értéket vonultatott fel és emelt be a bizottság a városi értéktár gyűjteménybe, amelyet egy könyv formájában is megjelentetett. Ehhez a sorhoz csatlakozva a bizottság javaslata alapján a képviselő-testület öt újabb, városunkat meghatározó értéket kíván beemelni az értéktár gyűjteményébe. Ezek közül itt a város nagy nyilvánossága előtt három elismerést szeretnénk átadni az illetékeseknek. Mind a három a sport témakörében esedékes, három nagyívű pályát befutott sportoló, akik a város határain túl országosan, sőt, nemzetközi szinten is hosszú időn át megállták helyüket, és öregbítették városunk, országunk hírnevét – mondta Mészáros Márta, majd felkérte Csányi József polgármestert, hogy adja át a döntésről tanúskodó dokumentumot az érintetteknek:

Kutasi László élvonalbeli labdarúgónak, aki hatszoros magyar válogatott futballista, és 6 alkalommal ölthette magára az olimpiai válogatott mezét is. Pályafutásában 198 NB I-es labdarúgó-mérkőzést tudhat maga mögött. (A tanúsítványt Kutasi László betegsége miatt Majoros László játékostársa vette át.)

Kisznyér Sándor egyszeres válogatott és háromszoros olimpiai válogatott futballista, aki az Újpesti Dózsa színeiben 90 mérkőzésen 17 gólt rúgott és csapatával kétszeres Magyar Kupa győztes lett.

Dr. Bálint László, aki tagja volt az U23-as Európa-bajnokságot nyert magyar labdarúgó-válogatottnak, a Pécs NB I-es csapatában 49, az NB II-es Hódmezővásárhely csapatában 47 mérkőzésen szerepelt. A Magyar Orvos Futballválogatott alapító tagja.

A fennmaradó két városi értéket, a Batthyány Lajos Általános Iskola ének tagozatát, valamint dr. Somogyvári Zoltánné Aliz néni volt kórusvezető tevékenységét méltató és elismerő értéket az iskola előző héten megtartott 50 éves fennállásának ünnepi rendezvényén adták át.

Az ünnepség folytatásában a Holló-díjak átadására került sor. A díjazottakat Rosta Ferenc alpolgármester, a Kiskunfélegyházi Holló László Kuratórium elnöke méltatta:

Rácz Imre festőművész a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskola matematika-rajz szakos tanára. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Pasztellfestők Egyesületének. Az elmúlt években komoly elismerések jelezték tehetségét, munkálkodását, minőségi kiállításait, így a Fekete Borbála-díj, a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep Alkotói ösztöndíja, majd 2021-ben a Brassai Művészeti-díj. Festészetében a fény játssza a főszerepet, lelkiállapotokat és élethangulatokat fejez ki. Bár figurái realista ábrázolásból indulnak, alkotásain mégis inkább a szürreális, az expresszionista stílus az uralkodó.

Pintér Anna kiskunfélegyházi művésztanár az 1990-es évektől mesterségbeli tudását egyre magasabb szintre emelve a festészet különböző műfajaiban dolgozik. Elsősorban a plein air hagyományait követi, de festményei legtöbbször érzékeny spiritualitást, csipetnyi misztikumot hordoznak, s ezek teszik egyedülállóvá képeit, piktúráját. Tagja a félegyházi Holló-körnek, a Kunszentmártoni Alkotó Körnek, az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak. Utóbbi díját a társaság Szolnok megyei tárlatán vehette át. Megkapta a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének Nívódíját is. Megálmodója és életre hívója a Dózsa György Általános Iskola galériájának. Ezzel a diákok esztétikai nevelésében vállal nagy szerepet. Számos alkotótábor résztvevője, vezeti a Sokorópátkai Nyári Művészeti Tábort.

Az ünnepi testületi ülés zárásaként kerültek átadásra az önkormányzati kitüntetések, melyeket Csányi József polgármester, valamint Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek adták át az érintetteknek.

Kiskunfélegyházáért kitüntető díjat kapott a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola Kiskunfélegyházának adott iskolatörténeti örökségéért, a felnövekvő nemzedékek oktatásáért. A díjat Bense Zoltán intézményvezető vette át.

Petőfi Emlékérem kitüntető díjban részesült Hideg János László oktató, a Petőfi-kultusz ápolásáért, magas szintű, példaértékű pedagógusi munkájáért, a kultúra iránti elkötelezettségéért, valamint dr. Tóth Ákos közgazdász, egyetemi docens, a város kulturális életében való önzetlen, aktív részvételéért, fáradhatatlan, alázatos munkájáért.

Kiskunfélegyháza Város Tiszteletbeli Polgára kitüntető díjat Szabó József vehetett át a fehéregyházi Petőfi Múzeum gondnoka, a Petőfi S. Művelődési Egyesület elnöke testvérvárosaink évtizedeken átívelő kapcsolatának ápolása, településeinket összekötő Petőfi-emlékek őrzése, alázatos, szolgálatkész munkája elismeréseként.

Kiskunfélegyháza Város Ifjúságának Neveléséért kitüntető díjat adományozott a képviselő-testület Bak Zsolt Károlynéóvodapedagógusnak, a pedagóguspálya és a gyermekek iránti példaértékű elhivatottsága elismeréseként. Tasi Judit igazgatónak, áldozatos, lelkiismeretes munkájáért, elhivatottságáért, a diákok iránti önzetlen szeretetéért.

Kiskunfélegyháza Város Közművelődéséért kitüntető díjat vehetett át Fekete Beatrix könyvtáros tanár, a helyi értékek felkutatásában, megőrzésében végzett több évtizedes áldozatos munkájáért.

Kiskunfélegyháza Város Közszolgálatáért kitüntető díjat kapott Gyenes Krisztina anyakönyvvezető pontos, lelkiismeretes szakmaiságáért, a kollegái iránt tanúsított szeretetéért, a hivatali összetartás erősítéséért, rendkívüli közösségépítő munkájáért.

Kiskunfélegyháza Város Egészségügyéért kitüntető díjat adományozott a képviselő-testület Csősziné Juhász Ildikó nyugdíjas hospice szakápolónak, városunk és a környező települések betegei iránt tanúsított szerető gondoskodásáért, elhivatottságáért. Samu-Pap Andrea Veronika körzeti orvosi asszisztensnek kiemelkedő szakmai tudásáért, empatikus, pozitív hozzáállásáért, embersége elismeréseként.

Kiskunfélegyháza Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat ítéltek oda Juhászné Rapcsák Mária gyógypedagógiai segítő munkatárs, általános ápolási és általános asszisztens részére, több mint 25 éves, a fogyatékossággal élők és betegek szolgálatáért, az irántuk tanúsított segítő támaszért, emberséges hozzáállásért.

Kiskunfélegyháza Város Sportjáért elismerést kapott Juhász István Zoltán edző, testnevelő tanár kimagasló edzői munkája elismeréseként, a diákok versenyekre való szakszerű felkészítéséért, azok országos eredményéért.

Kiskunfélegyháza Város Művészeti Tevékenységéért elismerésben részesült Hermkens Edit festőművész kiemelkedő alkotói munkásságának elismeréseként, városunk hírnevének öregbítéséért.

Kiskunfélegyháza Város Roma Közösségéért Végzett Munkáért kitüntető díjat vehetett át Buza Ferenc János üzemvezető, Kiskunfélegyháza Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője a roma fiatalok és családok megsegítéséért, a cigány nyelv fennmaradásának elősegítéséért.

Kiskunfélegyháza Város Közbiztonságáért kitüntető díjat kapott Fekete-Setény Tamara rendőr zászlós a gyermekek balesetmentes közlekedésre való nevelése, kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.

Kiskunfélegyháza Város Gazdaságának Fejlődéséért kitüntető díjjal ismerte el a képviselő-testület Horváth Zoltán magánvállalkozó városunk gasztronómiai hírnevének öregbítéséért, színvonalas szolgáltatásáért, a város gazdasági fejlődésének elősegítéséért tett erőfeszítéseit.

Kiskunfélegyháza Város Idősügyi Tevékenységéért kitüntető díjat vehetett át Németh Lászlóné nyugdíjas, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete elnökségi tagja a nyugdíjasok iránt tanúsított önzetlen segítőkészsége, a rendezvényeken történő aktív szerepe, a sport iránti szeretete elismeréseként.

Kiskunfélegyháza Város Hagyományőrző és Hazafias Tevékenységéért díjat kapott Bene Ágoston Tiborné kosárfonó népi iparművész a kosárfonó és a bőrműves mesterség gyakorlója és bemutatója a szakma iránti elkötelezettsége, a hagyományok ápolása elismeréseként.

Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testülete Elismerő Oklevele kitüntetésben részesültek:

Benséné Szabó Ágota középiskolai tanár, példamutató embersége, lelkiismeretes pedagógusi munkája elismeréseként,

Bozó Beáta középiskolai tanár, oktató, a város közösségének aktív tagja, segítő, támogató személyisége, a diákok iránti szeretete elismeréseként,

Budai Tamás elnök, emberséges, a sport iránti szeretete, kiemelkedő szakmaisága elismeréseként,

Csősz Beáta középiskolai tanár, oktató, fáradhatatlan pedagógiai szolgálatáért, a Petőfi-hagyományok ápolásáért,

Damásdi Dénesné, a Parakletosz Kiadó vezetője az ország határain belüli és kívüli kiemelkedő könyvterjesztő munkája, embertársai iránt érzett felelőssége, alázata, segítőkészsége elismeréseként,

Feketéné Sallai Katalin óvodapedagógus, gyermekközpontú pedagógusi munkája elismeréseként, a szülőkkel való kiváló kapcsolattartásért,

Héderné Kiss Brigitta tanár, az iskolai kulturális rendezvények, versenyek szervezéséért, magas fokú szakmaiságáért,

Kádár Gáspár József lakatos szakmunkás, több mint fél évszázada a lakatos szakmában tanúsított kiemelkedő munkájáért, a tanulók iránt tanúsított szeretetéért,

Kisné Letkó Bernadett pedagógus, középiskolai tanár, iskolája irodalmi előadásainak magasszintű szervezéséért, a pedagógus pálya iránti elkötelezettsége elismeréseként,

Lajkóné Solymosi Marianna Éva pedagógus, reál-mérés munkaközösség-vezető példamutató munkája, segítőkész hozzáállása, szakmai elhivatottsága elismeréseként,

Molnár Elvira tanár, Kiskunfélegyháza művészeti, zenei életében végzett tevékenységéért,

Nagy Lajos Lászlóné magyar-ének szakos tanár, példamutató szakmai igényességéért, alázatáért, megbízható munkájáért,

Osztopáni Mihály udvaros lelkiismerettel, elhivatottsággal és példaértékű szorgalommal végzett munkájáért,

Pappné Szabó Szilvia egyesületi titkár a Félegyházi Táncszínház életében vállalt kiemelkedő szerepéért, segítőkészségéért, állhatatos munkájáért,

Pintér József nyugalmazott rendőr főtörzszászlós a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete életében végzett áldozatos, szorgalmas munkája elismeréseként,

Szabóné Demeter Edit pedagógus, tanár, a tehetséggondozás területén elért eredményeiért, kollégái iránt tanúsított empátiája, szeretete elismeréseként,

Szederkényi Barbara matematika-informatika szakos tanár pályája iránti elkötelezettségéért, kiváló szervező munkája, együttműködése elismeréseként,

Tokaji Pál, a Centrum Áruház nyugalmazott igazgatója, a V-43. számú Dísz- és Haszongalamb Tenyésztők Egyesületének tagja, a sport iránti múlhatatlan szeretete, a galambtenyésztés területén elért sikerei elismeréseként,

Tóth József Zoltánné, a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény munkatársa, hivatása magas szintű műveléséért, az ellátottak iránt tanúsított gondoskodásért,

Varga Jánosné nyugalmazott óvodavezető, a közösségben végzett több évtizedes tevékenységéért, példamutatásáért, segítőkészsége elismeréseként.

Végezetül a város elismerését tanúsító oklevelet vehetett át Marcényi Csaba, a Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület elnöke, több évtizede magas szinten végzett önzetlen, áldozatos munkájáért.

Gubcsi Lajos, az 1987-ben megalapított Magyar Művészetért Díj Kuratóriumának elnöke pedig a Kiskunfélegyháza városnak odaítélt EX LIBRIS Díjat adta át Csányi József polgármesternek.

A Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület javaslatára a Honvédelem napja alkalmából a Honvédelmi Miniszter Csányi József polgármester részére a Honvédelemért kitüntető Cím Arany fokozatát adományozta. A kitüntetést Hideg István, a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület, valamint a BEOSZ Dél-alföldi Régió elnöke adta át.

Az ünnepi testületi ülésen műsorral közreműködtek Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.