Városlista
2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2024. Október 14. 16:00, hétfő | Helyi

Üzbegisztánról nyílt kiállítása Ujvári Sándor fotóművésznek

Üzbegisztánról nyílt kiállítása Ujvári Sándor fotóművésznek

Szombaton délután a Lakitelek Népfőiskolán nyílt tárlat Ujvári Sándor fotós Üzbegisztánban készült életképeiből.

A kiállítás megnyitón Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Köszöntőjében elmondta, hogy 4-5 esztendős álom valósult meg ezzel a kiállítással. Az Országgyűlés alelnöke beszámolt a kiállítás ötletének megszületéséről: a keleti népek felé nyitás jegyében, a türk kultúra népszerűsítése céljával szoboravató ünnepségek, Petőfi Sándort fókuszba helyező műfordítótábor, képzőművészeti tábor is megvalósult az elmúlt évek során. Ebben a sodrásban fogalmazódott meg a szándék, hogy Ujvári Sándor utazzon Üzbegisztánba. Méltatta a fotóművész alkotásait: „A képek pillanatképek, egy olyan fotósnak a gyűjtése, aki megtalálta az emberi arcot, a mosolyt, a szemet. Ezek a szemek élnek, beszédes szemek.” Elmondta, bízik abban, hogy előbb-utóbb hasonló fotótábor is lesz Lakiteleken, ahova a türk rokontudatú népek képviselői jönnek és a Duna-Tisza-közi világot fogják fotózni.

A ünnepélyes kiállításmegnyitón beszédet mondott Güler Fedai asszony, a Türk Kultúra Nemzetközi Szervezete (TÜRKSOY) Kulturális és Művészeti Osztályának szakértője, aki részletesen bemutatta az általa képviselt szervezetet. Köszöntőjében kiemelte a mai nap és a kiállítás jelentőségét, mely rávilágít a türk világ kulturális gazdagságára és a fotóművészet fontosságára. „A TÜRKSOY által hagyományosan szervezett, a türk világ fotóművészeinek találkozója célja, hogy kulturális hidat építsen a különböző türk népek között és átadja a jövő nemzedéknek a történelmet, a kultúrát, a művészetet, a hagyományokat és szokásokat, hogy támogassa a modern társadalmakban demokratikus művészetként elfogadott fotóművészetet, és hogy megmutassa a világnak, milyen erős a türk világ ebben a művészeti ágban. A TÜRKSOY által szervezett fotótalálkozók az országok közötti baráti kapcsolatok kialakításában is nagy szerepet játszanak. Ezek a találkozók hozzájárulnak egymás népének kultúrájának megismeréséhez, megértéséhez.”

Ujvári Sándor magyar fotóművész 2023-ban vett részt a TÜRKSOY szervezésében megvalósult üzbegisztáni eseményen. „Ujvári Sándor értékes személyige, kedvessége, eleganciája, toleranciája, társadalmi kapcsolatai és magas művészi értéket képviselő alkotásai tükörképei voltak a két ország barátságának.” Güler Fedai asszony az alábbi szavakkal méltatta a magyar fotóst: „Ujvári Sándor művészetével mély érzelmi kapcsolatot teremt a nézővel, a pillanat-és a természet lenyűgöző oldalát mutatja meg kompozícióival, színekkel, miközben gondolkodásra és érzésre készteti a nézőt. Művészetének egyedi nézőpontja és érzékenysége különleges helyre emeli őt a kortárs művészet világában. Fotói rendkívüli módon örökítik meg a hétköznapi pillanatokat, mély értelmet adva a képeinek.” Köszönetét fejezte ki Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének, aki nagyban hozzájárult a fotók bemutatásához, kiállításához, továbbá Ujvári Sándornak, a művésznek, aki megosztotta a közönséggel értékes alkotásait. Güler Fedai asszony oklevelet nyújtott át Ujvári Sándornak Sultan Raev, a TÜRKSOY főtitkárának nevében.

A kiállítás megnyitón zenével és énekkel közreműködtek az üzbég delegáció művészei. Műsoruk lehetőséget nyújtott arra, hogy a résztvevők a fotók mellett az élő zene és az ének eszköze által is betekintést nyerjenek az üzbég kultúrába.

Végezetül Avazkhan Tadjikhanov úr, Üzbegisztán kulturális miniszterének első helyettese köszöntötte az egybegyűlteket. Háláját fejezte ki Lezsák Sándornak, aki régóta segíti, hogy a két ország kultúrája közelebb kerüljön egymáshoz. Tisztelete és hálája kifejezéseképpen, az üzbég nép nevében ajándékot nyújtott át az Országgyűlés alelnökének.

Fotó: Vincze József

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 16. 12:15, szerda | Helyi

Központban az élelmiszer-pazarlás

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Egészségnap keretében emlékezett meg az Élelmezési Világnapról október 16-án.

2024. Október 14. 16:12, hétfő | Helyi

Választókerületi polgármesteri találkozót tartottak Csólyospáloson

Csütörtökön délelőtt Csólyospálos adott otthont Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerület polgármesteri találkozójának.

2024. Október 13. 11:42, vasárnap | Helyi

Pályaorientációs napot tartott a Mezgé

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium pályaorientációs napot tartott október 11-én.

2024. Október 13. 11:11, vasárnap | Helyi

Beteg koordináció Petőfiszálláson

A betegek koordinációja a szociális intézményben kulcsszerepet játszik, feladatköre talán nem is gondolnánk mennyire fontos.