Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Március 09. 08:16, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Válaszd a valódi élményeket!

Válaszd a valódi élményeket!

Egy kétéltűvel járták végig a Petőfi-lakótelepi lóúsztatót a fiatalok…

A drogokkal ellentétben a sportok és a szabadidős foglalkozások olyan élményeket adhatnak a fiataloknak, amelyek maradandóak és a személyiség fejlődésére pozitív hatással vannak.

Erre a gondolatmenetre alapozva határozott úgy a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság, hogy a a Kreatív Mozaik Alapítvánnyal, a Szalamandra Kétéltű Kutató Alapítvánnyal és a Katasztrófavédelemmel karöltve megrendez egy Bűnmegelőzési és Katasztrófavédelmi Napot, melyhez szívesen csatlakozott a Mentőszolgálat is. Az esemény megrendezésére március 8-án került sor a Petőfi lakótelepi „lóúsztatónál”.

A legfőbb célcsoportot a középiskolás gyerekek alkották a rendezvény szervezésekor. Hat középiskolából hét csoport – mindösszesen háromszáz körüli diák - érkezett az oktató napra, szervezett buszjárattal.

A kiskunfélegyházi rendőrök és a csatlakozó szervezetek legfőbb célja az volt a rendezvénnyel, hogy a drogprevenció és a bűnmegelőzés zászlaja alatt olyan alternatív szabadidős programokat kínáljon fel a középiskolás diákoknak, melyek színesebb, de legfőképp valódi, megfogható élménnyel szolgálnak a fiataloknak, ellentétben a pszichoaktív anyagokkal. A drogokkal kapcsolatban mind a mentőszolgálat, mind pedig a Kreatív Mozaik Alapítvány véleménye az, hogy nem a tiltás a legmegfelelőbb a fogyasztás visszaszorítására, az igazi eredményt az alternatív, hasznos szabadidő eltöltésének lehetősége fog majd hozni – tudtuk meg Kárpáti Ritától a Kreatív Mozaik Alapítvány projekt menedzserétől.

A Szalamandra Kétéltű Kutató Alapítvány székhelye Budapestről nemrégiben Kiskunfélegyházára került, így a rendezvényen megjelent önkéntesek is félegyházi és környékbeli emberek. Látványos bemutatójukat egy kétéltű Volvo járművel és egy Pinsgauer típusú teherautóval tartották vízen és szárazföldön. Utóbbival több hordágyat lehet egyszerre vinni, az előbbivel pedig tökéletesen lehet közlekedni bármilyen nehéz terepen. Hóhelyzet, vihar vagy árvíz esetén tökéletesen megfelelő a mentésre mindkét jármű. Ezeken a járműveken kívül különféle terepjárókat lehetett még megtekinteni, melyeknek szintén a mentésben van óriási szerepük, speciális csörlőik révén. A legnagyobb sikert a kétéltű jármű aratta, melyre felülhettek a diákok és a lóúsztatót is bejárhatták vele a bevetés izgalmait is átélve. A komoly mentési gyakorlatokhoz szervesen kapcsolódott a kutyával való felderítés is, melyben Papp Viktória önkormányzatunk ifjúsági- és kulturális referense művészien alakította az elveszett hölgyet. Természetesen nem sokáig, mert a speciálisan kiképzett négylábú villámgyorsan felderítette és ugatással jelezte, hogy rátalált a keresett személyre.

A Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője előadásában a diákok megismerkedhettek a vízi balesetek legfőbb okaival, a megelőzésük módszereivel és a segítségnyújtás lehetőségeivel, valamint az egyenruhásoknak köszönhetően betekintést nyerhettek a nyomrögzítés szerteágazó világába is.
A rendezvényen a gyerekek azt is megtudhatták hogyan kapcsolódnak egymáshoz a különféle szervezetek és milyen részfeladatai vannak például a tűzoltóságnak a mentésekkor. Szembesülhettek a házból, autóból való mentés során fellépő nehézségekkel, illetve azok rutinos megoldását is megtekinthették. A rendőrség munkájába is betekintést nyerhettek a nyomozók személyes tapasztalatai által, illetve a mentősök is bemutatták mindennapjaikat és természetesen egy-egy speciális esetet is elmeséltek lelkes közönségüknek. Az alternatív kikapcsolódási lehetőségek közül közkedvelt volt a solymászatot bemutató , valamint a boxolás alapjait ismertető stand is, de a természetfotózás rejtelmeibe vezető állomás is sok érdeklődőt vonzott.

A rendezvény tehát olyan fontos szabadidős programokat mutatott be, melyek választása esetén a gyerekek szenvedélymentes életet élhetnek. A Bűnmegelőzési és Katasztrófavédelmi Napon nem az elrettentésre koncentráltak a megjelent szervek és alapítványok, hanem a kikapcsolódás más, kreatívabb, élménydúsabb alternatíváját kínálták a gyerekeknek. Hiszen az élmények, a társas együttlétek számítanak életünkben a legtöbbet, természetesen a harmonikus családi élet mellett. Az a gyermek, aki valóban stabil családi háttérrel rendelkezik, nem annyira veszélyeztetett a drogok szempontjából, ugyanúgy, mint az a fiatal, aki megfelelő szabadidős tevékenységekben és a kreativitásban vezeti le felesleges energiáit – tudtuk meg Dr. Horváth-Rekedt Grétától a nagy sikerű rendezvényen.

A Kreatív Mozaik Alapítvány programjait a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Szalamandra Kétéltű Kutató Mentő Alapítvány és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.