Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2023. Január 24. 14:03, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Válságos állapotban a Tömörkényről megmentett állatok

Válságos állapotban a Tömörkényről megmentett állatok

Csaknem hatvan, rendkívül legyengült és többféle betegségtől szenvedő kisállatot mentettek ki az Állatmentő Szolgálat Alapítvány segítői egy szaporító tömörkényi telepéről.

Az ott tapasztalt körülmények még a sokat látott állatmentőket is megdöbbentették - számolt be a megdöbbentő esetről a delmagyar.hu internetes hírporál.

„Az állatok koncentrációs tábora” – ezekkel a szavakkal jellemezték az Állatmentő Szolgálat Alapítvány önkéntesei azt a tömörkényi helyet, ahol 58 nyomorúságos körülmények között tartott állatot találtak. Az állatok egy részét az időjárás ellenére a szabad ég alatt tartották, a fedett helyen lévők viszont elképesztő mocsokban és bűzben voltak kénytelenek élni.

A tömörkényi szaporító egy úgynevezett „szedő” volt, azaz az ő feladata volt, hogy összeszedje a kereskedők részére a kívánt állatokat, amiket aztán külföldre exportálnak. Az illetőt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a Szentesi Járási Hivatal munkatársai érték tetten, miközben megpróbált megszabadulni az állatállomány egy részétől és egy másik vármegyébe szökni.

Az állatmentők közölték, az állatok túlnyomó része nincs jól.

– Soha nem láttunk ennyi és ilyen rossz állapotú állatot arányaiban egy helyen, pedig borzasztóbbnál borzasztóbb helyeken jártunk – emelték ki. Segítségükkel Tömörkényről 58 állat menekült meg, köztük többen válságos állapotban. Az állatok között a kutyák és macskák mellett ékszerteknős, csincsilla, nyúl és agáma is volt, mindannyian alultápláltsággal és többféle betegséggel, fertőzéssel is küzdöttek. Az állatokról állapotfelmérés készült, amit a rendőrség részére adtak át. A hatósági állatorvosok segítségével minden chippel megjelölhető állatot jelölten szállították el. Az állatokat tíz állatvédelmi szervezetnél helyezték el, faji sajátosságaikat figyelembe véve.

A mentésben az Állatmentő Szolgálat Alapítvány mellett a Csivava Fajtamentő Egyesület, az Ébredő Bolygó Alapítvány, az Együtt a Kisállatokért Alapítvány, az Első Nyúlmentő Alapítvány, az Eszkuláp Állatvédő Egyesület, a Magyar Macskavédő Közhasznú Alapítvány, a Putrinka Állat és Természetvédő Alapítvány, a Rex Kutyaotthon Alapítvány, a Szentendrei Kisállatkert és a Szurkolók az Állatokért Alapítvány vett részt.

(Forrás: delmagyar.hu / M.A.)

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 07. 19:08, kedd | Helyi

Emléknapokkal tisztelegnek Móra Ferenc munkássága előtt

Ma (február 7-én) a Móravárosban tartott koszorúzási ünnepséggel vette kezdetét Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Emléknapok.

2023. Február 07. 17:55, kedd | Helyi

Vasárnap lesz a februári vásár Félegyházán

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2023. február 12., vasárnap.

2023. Február 07. 16:56, kedd | Helyi

Országos természetismereti versenyt hirdet iskolásoknak az MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a madarak és fák napja alkalmából újra meghirdeti országos természetismereti versenyét az általános iskola felső tagozatos tanulói számára.

2023. Február 07. 10:43, kedd | Helyi

Farsangi családi szombat délelőtt a Hattyúházban

Szeretettel várja a kicsiket és nagyokat a farsangi családi szombat délelőttre 2023. február 11-én, szombaton 9-12-ig a Hattyúházba.