Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 08. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Változik a szállodák minősítése

Változik a szállodák minősítése

Alapvető változásokon megy keresztül a jövőben a szállodák besorolási rendszere.

Csillagok továbbra is lesznek, de nem mindegy, hogy mennyi – s az sem árt, ha a fogyasztók alaposan tájékozódnak a szállás lefoglalása előtt, figyelmeztet a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Rendkívül sok problémát okoz a fogyasztóknak az, hogy a szállodák minősítésére vonatkozó csillagozási rendszer országonként és kontinensekként is eltérő. Így például egy afrikai háromcsillagos szálloda minősége gyakran elmarad az utazók elvárásától, nem egyszer komoly csalódást, és akár fogyasztói jogvitát is eredményezve. Természetesen idehaza, belföldi utazások esetén is a jól ismert besorolási rendszernek megfelelően tájékozódnak a fogyasztók, és döntik el, mely szálloda szolgáltatását veszik igénybe. Nem árt azonban tudni, hogy a megszokott rendszer hamarosan teljesen átalakul.

2009 októberét megelőzően egy miniszteri rendelet részletesen szabályozta a kérdést, azaz hogy mi alapján hány csillagot kaphat egy adott szálloda. Ezt a rendszert szüntette meg a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet, amely ugyanakkor lehetőséget biztosít egyelőre a korábbi szisztéma és csillagszám fenntartására, egészen 2012. július 1-jéig.

Jövő év július elsejétől azonban változik a rendszer: ahogy a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusfejlesztési Stratégiája kimondja, a turisztikai szolgáltatások közül a szállás- és vendéglátóhelyek kötelező jogszabályon alapuló minősítése nem hozta meg az elvárt eredményt, és elindult a rendszer továbbfejlesztése az európai gyakorlathoz hasonló önkéntes, rendszeresen ellenőrzött minősítés irányába.

Így ezt követően az úgynevezett Hotelstars Union szállodaminősítési rendszer lép életbe, melynek során a szálloda önmaga általi minősítését a Magyar Szállodaszövetség ellenőrzi meghatározott szempontok alapján. Nagyon fontos, hogy a minősítésre kizárólag objektív, szakmai szempontok alapján kerüljön sor - nem szubjektív elemek figyelembe vételével, hiszen a fogyasztók az ár és a helyszín mellett elsősorban a csillagok száma alapján döntenek.

A változás tudomásulvétele és figyelemmel kísérése mellett a KÖFE mindenképpen javasolja, hogy a pihenésre vágyók alaposan tájékozódjanak az egyes szálláshelyek minőségéről, szolgáltatásairól már a szállás lefoglalása
előtt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szálloda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére